Planinsko društvo Tolmin

Vaja Postaje GRS Tolmin

Vaja GRSV soboto 26.1.2019, dan po občnem zboru, smo reševalci Postaje GRS Tolmin izvedli usposabljanje iz zimske tehnike reševanja. Za izvedbo usposabljanja smo izbrali pobočja v bližini smučišča na Soriški planini, kjer je  bila snežna odeja dovolj debela. 

 Veliko prisotnih reševalcev in tudi inštruktorjev na vaji je omogočalo, da smo postavili veliko delovišč in da so reševalci v manjših skupinah na njih preverili svoje znanje. Na deloviščih smo obnavljali znanje iz uporabe in vezave nosil AKI in UT2000, pripravi sidrišča v snegu, izvedbi štafetnega spusta, iskanja zasutega z plazovno žolno in sondiranjem, pravilnemu izkopavanju zasutega  ter izdelali prerez in test snežne odeje. Za konec vaje smo izvedli še situacijsko vajo, v kateri je plaz zasul več planincev. 

 Razlago na posameznih deloviščih so pod budnim očesom inštruktorjev vodili kar trije pripravniki za reševalce, saj so tako preverjali svoje znanje pred izpitom, ki jih je čakal čez dva tedna. 

 Zimske vaje, ki je štela tudi za podaljšanje licence  gorskega reševalca, se je udeležilo 29 reševalcev Postaje GRS Tolmin in 7 reševalcev Postaj GSS Konjic in GSS Travnik. Po končani vaji smo opravljeno delo analizirali in z reševalci iz BIH ugotavljali razlike v načinu dela.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Miljko Lesjak

Natisni E-naslov