Planinsko društvo Tolmin

Dodatek jubilejnemu letu reševalcev

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_18_Nova_vozila_GRS_2018-3.jpgNa praznično vzdušje po osrednji  prireditvi ob 70-letnici Postaje GRS, ki je bila pretekli petek 9.11. v dvorani šolskega centra v Tolminu, nismo še pozabili. Medtem so se številni gorski reševalci in predstavniki civilne zaščite z vseh vetrov ponovno zbrali v Tolminu.

 Ministrstvo za obrambo RS in Uprava RS za zaščito in reševanje sta namreč v sredo 14.11.2018 izročili sodobna intervencijska vozila znamke toyota predstavnikom Postaj GRS Tolmin (Skupina Ajdovščina), Maribor (Skupina Radlje ob Dravi) in Ljubljana (Skupina Postojna).

 Ključe vozil jim je simbolično predal minister za obrambo RS Karl Erjavec. Dogodku so prisostvovali še generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik CZ RS Srečko Šestan, župan Občine Tolmin Uroš Brežan ter predsednik in podpredsednik GRZS Janez Rozman in Marko Matajurc. V imenu regijske in občinske civilne zaščite sta se dogodka udeležila poveljnika Regijskega štaba CZ za Severno Primorsko in Občinskega štaba CZ Tolmin, Samo Kosmač in Jože Dakskobler. PD Tolmin je zastopala predsednica Milena Brešan, Postajo GRS Tolmin pa odsotnosti načelnika Iztok Rutar. Minister, župan Občine Tolmin in predsednik GRZS so v svojih nagovorih zbranim poudarili obremenjenost Postaje GRS Tolmin ter njeno pomembno vlogo pri obvladovanju gorskih nesreč in vse večjem številu nesreč, spremljevalk naraščajočih adrenalinskih športov v Posočju. Spregovorili so tudi o pomembnem prispevku vseh reševalcev v Sloveniji pri učinkovitem delu civilne zaščite. Minister Erjavec se je med drugim zavezal, da bo storil vse, da pride do nabave treh nujno potrebnih reševalnih helikopterjev.

 Prejemniki novih reševalnih vozil so le-ta z vžigom in vklopom utripajočih modrih oči simbolično preizkusili in tako zaključili prvi del svečanosti, ki ji je sledila predaja obnovljenih prostorov Postaje GRS Tolmin. Na tej lokaciji, ki jo Tolminci imenujejo Na Logu, so bili nekoč vojaški objekti. Na njej snuje Občina Tolmin nov center za enote civilne zaščite. Zavedajoč se, da gorski reševalci marsikje v Sloveniji še nimajo tako urejenih prostorov, je jasno tudi to, da gre za prvi korak. Ker je poslopje v preteklosti služilo povsem drugim namenom, bo treba pred vselitvijo za njegovo funkcionalnost storiti še marsikaj. Gotovo bo treba urediti primernejše prostore za sušenje in hranjenje opreme ter za ustrezno garažiranje vozil. Brez njih si reševalci svoje delovanje težko zamišljajo. Vsekakor gre za pomemben korak pri urejanju ustreznih delovnih razmer tolminskih gorskih reševalcev, ki povsem slučajno sovpada z letošnjimi jubilejnimi dogodki.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Žarko Rovšček

Fotografije: Miljko Lesjak, Žarko Rovšček                  

Natisni E-naslov