Planinsko društvo Tolmin

Žarku Trušnovcu prestižno mednarodno priznanje za solidarnost - Targa dʹArgento

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_17_Srebrna_plaketa_2017_9.jpgV soboto 23. septembra je bila v Pinzolu, v bližini Madone di Campiglio, Žarku Trušnovcu, načelniku Postaje GRS Tolmin, podeljena nagrada Targa dʹ Argento (Srebrna plaketa). O podelitvi in pomenu nagrade obširno poročajo mediji in jih ne bomo ponavljali. Posredujemo sporočilo za novinarje in povezave na prve odmeve v medijih.

Žarku Trušnovcu iskreno čestitamo ob prejemu priznanja!

Postaja GRS Tolmin, PD Tolmin

Sporočilo novinarjem

  1. Targa d’Argento (Srebrna plaketa - Mednarodna nagrada solidarnosti) v roke Žarku Trušnovcu iz Tolmina

Leta 1972 se je Angiolino Binelli, takratni načelnik postaje gorske reševalne službe v Pinzolu, ob vrnitvi z zelo težke reševalne akcije, odločil, da je nujno nagraditi tiste, ki tvegajo svoja življenja za druge. Tako se je rodilo mednarodno gorsko priznanje. Vsako leto ga podeljujejo, ne samo tistim, ki posvečajo vse svoje življenje gorkemu reševanju, ampak tudi vsakomur, ki se razdaja za nevarna reševanja ljudi. Podčrtujejo zasluge tistih, ki izpostavljajo svoja življenja, da bi pomagali soljudem v težavah. Srebrna plaketa je navdihnjena s preprostostjo in iskrenostjo gorskih ljudi, z resničnimi principi človeške solidarnosti in se podeljuje tistim, ki ne zahtevajo zase ničesar, ko zapuščajo svoj dom, službo in družino, da bi odhiteli tja, kjer je potrebna človeška pomoč. Priznanje se namenja zdravnikom, gasilcem, civilistom in vojakom, ki se izpostavljajo pri reševanju v gorah; tudi novinarjem, ki opozarjajo na napore, tveganja in žrtvovanja med reševanjem idr. Odbor za priznanja vsako leto pozorno, z vsem razpoložljivim znanjem in odgovornostjo ovrednoti prispele predloge za nominacijo z vseh strani sveta.

Letošnjo prestižno mednarodno nagrado v Pinzolu - v kraju, ki je ujet med pogorja Brentskih Dolomitov, Adamella in Presanelle - je prejel načelnik Postaje Gorske reševalne službe iz Tolmina Žarko Trušnovec. V soboto, 23. 9., potem ko je v bližnji cerkvi odzvonilo poldne, je številčna delegacija iz Slovenije (predstavniki GRZS: Igor Potočnik – predsednik GRZS, Dušan Polajnar – strokovni delavec GRZS, Janez Brojan – prvi nagrajenec iz leta 1998; Občine Tolmin: podžupanja Martina Kenda, Kristina Rutar Gabršček – odgovorna za civilno zaščito, Katja Cuder– Zavod za turizem Dolina Soče Tolmin in Žarko Rovšček – PD Tolmin). 

Tokrat smo bili Slovenci deležni posebne pozornosti, saj je na prizorišču svečane prireditve v sejni dvorani občine Pinzolo bila na osrednjem, najbolj vidnem mestu, slovenska trobojnica. Na sredino podkvastega omizja, za katerim občinski svetniki na svojih rednih sejah odločajo o važnih vprašanjih svoje »komune«,  je bila postavljena letošnja plaketa, z gravuro v brezhibni slovenščini (organizatorjem niso ušle niti - njim tuje - strešice nad zapisom imena nagrajenca in pravila naše sklanjatve!). Na plaketo so zapisali: 46a TARGA D’ARGENTO, ŽARKU TRUŠNOVCU, velikemu človeku pretanjenega občutka in obširnega znanja, ki je svoje izkušnje, svojo energijo in vso svojo izjemno strokovnost posvetil soljudem. Pinzolo 23. Septembra 2017. Predsednik v. Angiolino Binelli.

Tako natančno je torej odbor za podelitev priznanj stehtal in strnil njegovo dolgoletno delo, pripravil nepozabno prireditev, ki jo je s planinskimi vižami popestril domači pevski zbor in so ji besedni pečat z izbranimi mislimi vtisnili številni govorci (Župan Občine Pinzolo, predsednik in utemeljitelj odbora za priznanja Angiolino Binelli, podžupanja Občine Tolmin – Martina Kenda, funkcionarji reševalne službe Corpo nazionale Soccorso Alpino e Speleologico-CNSAS in lokalni politični predstavniki). Vsako leto se podelitve nagrade udeležujejo številni nekdanji nagrajenci iz Evrope in drugih delov sveta.

Žarko Trušnovec je svoj »pretanjeni občutek in obširno znanje«, pa tudi izkušnje pri delu z mladino imel možnost dokazati dan pred podelitvijo priznanja, med nastopom pred večstoglavo množico učencev šol iz doline Rendena (1. In 2. stopnja Izobraževalnega centra Val Rendena), ki mu po uvodni predstavitvi, ko je predstavil svoje delo, kar niso nehali zastavljati vprašanja. Srečanje se bo ob nizu številnih prijetnih in čustvenih doživetij teh dni vsem prisotnim članom slovenske delegacije za vedno vtisnilo v spomin. Opazno je bilo to, da so učitelji namenili nekaj ur svojega običajnega šolskega programa reševanju v gorah in so šolarje na prireditev ustrezno pripravili.

Letos so podelili tudi pet zlatih spominskih medalj predstavnikom družin preminulih v nesreči ekipe helikopterske prve pomoči 118 L’Aquila (Walter Bucci, Davide De Carolis, Mario Matrella, Giuseppe Serpetti in Gianmarco Zavoli) med reševalno akcijo preteklo zimo na Gran Sassu (februarja 2017). Podobno posmrtno priznanje so leta 2005 prejeli tudi svojci slovenskih gorskih reševalcev, žrtev nesreče na Okrešlju, Mitje Brajnika, Luke Karničarja, dr. Janka Kokalja, Rada Markiča in Borisa Mlekuža. Spomini na take žrtve so grenki, žalostni in opominjajoči. Letošnja posmrtna podelitev zlatih spominskih medalj pa je zarezala v še sveže rane svojcev ponesrečenih.

Prireditelji so v zapisu na svojih spletnih straneh poudarili, da se, upoštevajoč predlog, pod katerega se je podpisal  predsednik GRZS, Igor Potočnik, v razmaku skoraj dvajsetih let potem, ko je Janez Brojan prejel Srebrno plaketo, Mednarodna nagrada za solidarnost v gorah vrača v Slovenijo. Seznam dosedanjih nagrajencev z vseh strani sveta (Italija, Avstrija, Švica, Francija, Nemčija, Španija, ZDA, Kanada, Tibet, Vatikan, Romunija, Kitajska, Poljska), ki ga prireditelji predstavljajo v svoji informativni brošuri, daje nagradi mednarodno težo in jo dodatno utemeljuje. Med njimi najdemo celo zelo znana imena, kot npr.: Dalai Lama, papež Janez Pavel II, alpinist Cesare Maestri. V tej pisani družini bo odslej tudi član GRZS, psiholog Žarko Trušnovec, katerega aktivnosti se ne omejujejo zgolj na gorniško okolje (V Postaji GRS Tolmin deluje od leta 1981, od 2001 dalje kot načelnik, z udeležbo  v 751 reševalnih akcijah; že nekaj let razvija družabne in strokovne odnose z reševalci iz Bosne in sosednje Italije). Osnovnošolce, srednješolce in nadarjeno mladino, zadnja leta pa tudi družine, povezuje v planinskih taborih in tako deluje preventivno proti  različnim stranpotem mladine. Z aktivno organizacijo usposabljanja mladih za nudenje prve pomoči jih motivira za delo v eni izmed humanitarni dejavnosti, preko katere pridobivajo večjo medsebojno strpnost in razumevanje razmerij v družbi. To je pogoj za njihovo postopno prevzemanje najbolj odgovornih nalog v družbi. Pomaga pri obvladovanju posttravmatskega sindroma, s katerim so soočeni različni pripadniki civilne zaščite ob težkih in smrtnih nesrečah. Je vodja državne ekipe za psihološko pomoč Civilne zaščite, ki se aktivira na poziv v slučaju večjih naravnih ali drugih nesreč.

Občina Tolmin se je na srečanju tik pred podelitvenim ceremonialom na trgu pred Občino Pinzolo predstavila tudi s svojimi tipičnimi prehrambenimi izdelki. Po njih, po številu prebivalcev in legi med gorami (ki so v primeru Pinzola nekoliko višje od naših) sta si oba kraja zelo podobna. Podobna pa je tudi problematika, ki zahteva posredovanje gorske reševalne službe in drugih organov civilne zaščite. V dolini Val Rendena in nad njo se tudi dogaja veliko prostočasnih adrenalinskih dejavnosti, ki imajo za posledico nesreče. S priložnostmi protokolarnimi darili, ki jih je predstavnikom občine Pinzolo in odbora za podelitev priznanj izročila podžupanja Martina Kenda, je delegacija Občine Tolmin opozorila na naše krajevne značilnosti, na tipične prehrambene izdelke, povezane v zavitek skupaj s trinogim stolčkom za molžo.

Ob vrnitvi domov v nedeljo 24. 9. so Žarka Trušnovca v prisotnosti nekaterih novinarjev in župana Občine Tolmin prisrčno sprejeli kolegi na Postaji GRS Tolmin.

Ponosni smo in prepričani, da je letošnja, že 46. Targa d’Argento prišla v prave roke. Počasi se bomo gotovo zavedli, da je poleg Žarka s tem dobila pomembno priznanje tudi Postaja GRS Tolmin z matičnim PD, Civilna zaščita RS, Gorska reševalna zveza Slovenije in ne nazadnje tudi Republika Slovenija. Ob odmevnih, pravkar  minulih uspehih na športnem področju, smo spet priča dogodku, ki v svetu širi pozitivna sporočila o naših srčnih ljudeh in njihovi domovini Sloveniji. 

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 

Zapis in foto: Žarko Rovšček

 

  1. Časopis DELO (Blaž Močnik)

 http://www.delo.si/novice/slovenija/oskar-solidarnosti-gre-zarku-trusnovcu.html

  1. Radio Slovenija (Mariša Bizjak) https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/nacelnik-grs-tolmin-zarko-trusnovec-prejel-mednarodno-priznanje-za-solidarnost/433522  
  2. Spletna stran Gorske reševalne zveze Slovenije (Žarko Rovšček)

https://www.grzs.si/novice.php?pid=539

 

  1. Gore in ljudje (Žarko Rovšček)

http://www.gore-ljudje.net/novosti/136525/

 

  1. Občina Tolmin (Špela Kranjc)

http://www.tolmin.si/sl/10/o/710

 

  1. Primorske novice (Neva Blazetič)

 

http://www.primorske.si/Novice/Goriska/Trusnovec-se-razdaja-za-resevanje-ljudi

Natisni E-naslov