Planinsko društvo Tolmin

Nesreča padalca s smrtnim izidom

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_17_Sela_2017_2.jpgV ponedeljek 12.06.2017 so nas nekaj po 16. uri  nemški padalci preko ReCO Nova Gorica obvestili, da pogrešajo svojega prijatelja, starejšega nemškega državljana, ki je malo po 11. uri poletel z vzletišča na Kobali. Gorski reševalci smo skupaj s tolminskimi policisti takoj pričeli zbirati informacije pri prijavitelju, pri padalcih in tudi stanodajalcih. Za pregled obsežnega območja smo zaprosili posadko helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP.

 

Zbiranje informacij in pregled terena sta kmalu obrodila sadove - z vzletišča na Kobali je bilo nad vasjo Sela nad Podmelcem na drevesu opaženo padalo.  Posadka helikopterja je v bližini izkrcala letalca reševalca in zdravnico. Ugotovila sta, da padalec visi na drevesu približno 5 m od tal in da ne kaže znakov življenja.

Po opravljenem policijskem ogledu smo truplo s pomočjo vrvne tehnike spustili na tla in ga prenesli do helikopterja, s katerim so ga prepeljali na pristajališče v Tolminu. Zanj so poskrbeli delavci pogrebne službe tolminske Komunale.

Reševalci smo s pomočjo vrvne tehnike  z dreves rešili še padalo in ga prepeljali v dolino.

 Vzrok nesreče in smrti bo znan po opravljeni preiskavi. 

 V tem letu smo v statistiko reševalnih intervencij zapisali že številko trideset. Sedemnajst od teh jih je povezanih z aktivnostmi v zraku. Deset se jih je končalo brez poškodb, v šestih primerih je šlo za telesne poškodbe, zadnja pa se je končala s smrtjo.

Več fotografij si oglejte tukaj.

 Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Natisni E-naslov