Planinsko društvo Tolmin

Zimska vaja Postaje GRS PD Tolmin 2016

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_16_Vaja_GRS_2016_14.jpgLetošnja zima je muhasta in kar dolgo je trajalo, da so se po gorah napravile prave zimske razmere. Tudi vremenska napoved za ta vikend ni bila najbolj obetavna, a smo na to reševalci že navajeni. Tako smo se v soboto 27.02.2016 zjutraj z vso potrebno opremo odpravili iz Tolminskih Raven na planino Razor. 

 

Na petih različnih deloviščih smo obnavljali znanje zimske tehnike reševanja. Sestavljanje in priprava Akija za spust, izdelava sidrišč in štafetni spust, prerez in preizkus trdnosti snežne odeje, iskanje zasutega s pomočjo lavinskih žoln in izkopavanje  ponesrečenca iz plazu so bile osnovne točke usposabljanja. 

Po osvežitvi znanja na delovnih točkah smo vsi skupaj opravili še vajo iskanja in reševanja zasutih v plazu. Vodnik je s svojim zvestim štirinožnim spremljevalcem hitro pokazal, zakaj je pomoč lavinskih psov nepogrešljiva pri iskanju zasutih  v plazu. Po iskanju preostalih zasutih s pomočjo lavinskih žoln, je bilo organizirano še sistematično iskanje s pomočjo sondiranja. 

Tokrat so postajni  inštruktorji podajanje znanja prepustili kandidatom za inštruktorje, ki jih v kratkem čaka izpit pred komisijo in jim je bila ta vaja le ena v nizu usposabljanj.

 Vaja je minila v pravljičnem zimskem vremenu, saj je že od jutra močno snežilo. Po obvezni analizi smo se na toplem v koči okrepčali ob obilnem in odličnem kosilu, ki so ga pripravili marljivi člani Planinskega društva Tolmin.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in foto: Miljko Lesjak

 

 

Natisni E-naslov