Planinsko društvo Tolmin

GRS Tolmin, reševanje kajakašice

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_15_Kajak_Soca_2015_6.jpgV sredo, 28.10.2015, malo po 15. uri, so iz Regijskega centra za obveščanje Nova Gorica sporočili, da se je na odseku reke Soče, med Trnovim ob Soči in Kobaridom, zgodila nesreča. Tuja državljanka se je med spustom s kajakom prevrnila, pri prevračanju je z glavo zadela v skalo in se huje poškodovala. 

Takoj smo po pozivnikih aktivirali reševalce, ki so z ustrezno opremo in terenskimi vozili odhiteli proti kraju nesreče. Za pomoč smo zaprosili tudi posadko helikopterja Slovenske vojske z zdravnikom - letalcem.

Pri ponesrečenki bi bili lahko še hitreje, če bi nam udeleženci spusta - tuji državljani - znali natančneje opisati, kje se nesreča zgodila. Teren  je na tistem delu Soče nepregleden in zelo težko dostopen. Po prihodu na kraj nesreče smo poškodovano kajakašico imobilizirali, jo zaščitili pred ohlajanjem in jo namestili na zajemalna nosila. V reševalni vreči  jo je posadka helikopterja z uporabo elektromotornega vitla dvignila v plovilo. Odpeljali so jo v bolnišnico na Jesenice, kjer je ostala na zdravljenju.

 V reševanju je sodelovalo 15 reševalcev Postaje GRS Tolmin, zdravnik - letalec iz Postaje GRS Kranjska gora, zdravstvena ekipa NMP Tolmin in posadka helikopterja Slovenske vojske.

Več fotografij je tukaj.

Besedilo in foto: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov