Planinsko društvo Tolmin

Nesreče jadralnih zmajarjev

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_15_Zmajar_2015_3.jpgNesreč jadralnih zmajarjev je malo, na našem tolminskem koncu se zgodi povprečno ena na leto, pri kateri je potrebno posredovanje gorskih reševalcev. Tokrat sta se na isti dan zgodili kar dve, ena s tragičnim koncem.

V petek 07.08.2015 okoli 17. ure se je za madžarskega pilota let z jadralnim zmajem končal na drevesu pod vasjo Koseč. Poškodovan ni bil in do našega prihoda na kraj se je z drevesa sam spustil na tla. Zmaja, ki je bil 6 m visoko, smo nepoškodovanega spravili z drevesa in mu ga pomagali prenesti do ceste. Tam so ga že čakali prijatelji za prevoz v dolino. 

Med vračanjem proti dolini pa so nas obvestili, da pogrešajo pilota jadralnega zmaja, ki je sodeloval na Odprtem prvenstvu Slovenije na Kobali. Najkasneje do 19. ure bi moral poljski državljan pristati in svoj pristanek javiti organizatorju, a po telefonu in radijski zvezi ni bil dosegljiv. Skupaj z organizatorjem smo začeli preverjati informacije pri zmajarjih in padalcih. Ti so ga nazadnje opazili, ko je letel na območju (Kobariškega) Stola. Zaradi bližajoče noči smo v pregled pobočja takoj napotili najbližjega reševalca in ekipo reševalcev  z vso potrebno opremo.  Za pomoč smo zaprosili tudi pilota športnega letala na bovškem letališču, ki se je klicu takoj odzval in z letalom odletel na omenjeno območje. Reševalec je že v mraku opazil pogrešanega zmaja, pilot pa je lokacijo tudi potrdil in nam posredoval koordinate.

Na kraj nesreče smo prispeli že v temi. Pilotu jadralnega zmaja na žalost nismo mogli več pomagati. Zaradi poškodb, ki jih je dobil pri strmoglavljenju, je umrl že pred našim prihodom.

Po opravljenem policijskem ogledu, smo truplo na nosilih s pomočjo vrvne tehnike dvignili iz strmega pobočja na cesto. Tu so ga prevzeli delavci pogrebne službe tolminske Komunale in ga odpeljali v dolino. Poškodovano letalno napravo pa smo na kraju zavarovali. V dolino smo jo odpeljali v soboto popoldne po opravljenem kriminalističnem ogledu.

 Zadnja intervencija je bila letos že sedeminštirideseta. Kar devet od teh se je končalo s smrtnim izidom, enaindvajset  s hudimi telesnimi poškodbami in osem z lažjimi. 

Več fotografij je tukaj.

Besedilo in foto: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov