Planinsko društvo Tolmin

Akcije Postaje GRS PD Tolmin v prvih 11 dneh julija 2015

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_15_Kobala_2015_1.jpgPred tednom dni smo tolminski gorski reševalci z zadovoljstvom pogledovali na postajno statistiko reševanj. V primerjavi s prejšnjimi leti je bila zelo ugodna.  Teden dni kasneje statistika ni več tako razveseljujoča. V tem tednu smo posredovali devetkrat, v enem dnevu celo trikrat. Šest nesreč se je končalo s telesnimi poškodbami, ena s smrtnim izidom in samo dve sta se zaključili z reševanjem nepoškodovanih.

 

 Začelo se je prejšnjo soboto (4.7.2015), ko smo intervenirali v Tolminskih koritih. Tam je rekreativna tekačica padla pod stezo in se huje poškodovala. Na nosilih smo jo prenesli do terenskega vozila in jo prepeljali v Zdravstveni dom Tolmin.

 Intervencijo še nismo niti zaključili, ko so nas je ekipa Nujne zdravniške pomoči zaprosila za pomoč pri prenosu  izčrpanega rekreativnega tekača do reševalnega vozila.

 Popoldne so nas aktivirali še za reševanje skavta, ki si je zlomil nogo v bližini vasi Kamno. Belgijskega državljana smo oskrbeli, ga na nosilih prenesli do terenskega vozila in prepeljali v Zdravstveni dom v nadaljnjo oskrbo.

 V nedeljo popoldne so nas zaprosili za reševanje tujega jadralnega padalca, ki je zasilno pristal v zahtevnem terenu zahodno od Kobariškega Stola in se lažje poškodoval. Svoje lokacije ni poznal, koordinat tudi ni imel. Terenska ekipa reševalcev ga ni našla, zato smo za pomoč zaprosili posadko helikopterja SV z dežurno ekipo GRS. Kljub natančnemu pregledu pobočja do državne meje z Italijo ga niso uspeli locirati. Že v mraku smo ga opazili zahodno od Breškega Jalovca, kakšna dva kilometra na Italijanskem ozemlju. Padalca so v večernih urah reševali italijanski gorski reševalci.

 Še med iskanjem tega  padalca so nas iz Regijskega centra za obveščanje aktivirali za reševanje dveh starejših Belgijskih planincev. Pri sestopu sta  na območju Rešlja nad Čadrgom zgrešila pot in se izgubila v zahtevnem terenu, zaradi izčrpanosti pa nista zmogla nadaljevati poti. Posredovala sta nam koordinate kraja in nadmorsko višino, zato ju v trdi temi ni bilo težko najti. Pomagali smo jim pri vzponu na greben in nato pri sestopu do vozil. Zaradi popolne izčrpanosti smo morali starejšega zadnji del poti prenesti na nosilih. S terenskim vozilom smo ju prepeljali do zdravstvenega doma Tolmin.

 V ponedeljek smo tik pred sončnim zahodom posredovali na vzletišču za jadralne padalce na Kobali. Ob poskusu vzleta je jadralni padalec padel in se hudo telesno poškodoval. Skupaj z ekipo NMP ZD Tolmin smo ga oskrbeli, imobilizirali zlomljeno nogo in na zajemalnih nosilih prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali v bolnišnico v Šempetru. Zaradi pozne ure prevoz s helikopterjem ni bil več mogoč. (fotografije)

 V torek so nas obvestili o padalcu, ki visi na drevesu pod grebenom Vodil vrha. Padalo smo videli že iz doline, po telefonu nam je celo uspelo vzpostavili stik s padalcem, ki je odklonil našo pomoč. Ni bil poškodovan, z drevesa se je že spustil na tla, za padalo pa bo poskrbel sam ob pomoči prijateljev. Po srečnem spustu v dolino se nam je oglasil po telefonu. 

 Po tridnevnem zatišju so nas v soboto 11.07.2015 popoldne obvestili o padcu in hudi poškodbi jadralnega padalca na vzletišču Kobala. Kljub hitremu prihodu reševalcev GRS in NMP ZD Tolmin na kraj nesreče, starejšemu italijanskemu državljanu ni bilo več pomoči. Zdravnik je lahko le potrdil smrt. Vzroke nesreče preiskujejo policisti, natančen vzrok smrti pa bo znan po opravljeni obdukciji. (fotografije)

 Skoraj istočasno so nas obvestili o zasilnem pristanku jadralnega padalca v krošnji drevesa na Mrzlem vrhu. Druga ekipa reševalcev se je odpravila na kraj nesreče. Nepoškodovanemu padalcu, ki je v tem času sam splezal z drevesa, so z vrvno tehniko pomagali iz zahtevnega terena in ga prepeljali v dolino.

 Veliko nesreč se je zgodilo v tem mesecu, tako v gorah kot pri različnih adrenalinskih športih. Lepi dnevi in čudovita narava nas v teh dneh vabijo. Poskrbimo, da se bomo domov vračali zdravi in živi.

Več fotografij lahko pogledate tukaj.

Miljko Lesjak

Postaja GRS Tolmin

Natisni E-naslov