Planinsko društvo Tolmin

GRS Tolmin - reševanja padalcev, 22-23.06.2014

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_grs_14_Kobala_2014_01.jpgTolminski gorski reševalci očitno ne moremo brez jadralnih padalcev ali drugače, jadralni padalci ne morejo brez nas. Še takrat, ko gostimo prijatelje - gorske reševalce iz Bosne in Hercegovine, ne gre brez posredovanj.

 

Tudi ta vikend je bilo tako. Komaj smo v nedeljo zaključili skupno vajo v Tolminu, gorskim reševalcem iz BiH smo prikazali, kako poteka reševanje jadralnega padalca z drevesa, že so nas poklicali iz Regijskega centra za obveščanje v Novi Gorici. Tam daleč za Breginjem, tik nad Nadižo ob Italijanski meji,  na drevesu visi jadralni padalec. GPS-ja nima, o sami lokaciji, kjer se nahaja, pa tudi ne ve povedati podrobneje. 

 S terenskim vozilom in opremo se mu odpeljemo v pomoč, a že po nekaj kilometrih nas iz Regijskega centra obvestijo o poškodbi jadralnega padalca na vzletišču Kobala. Takoj po vzletu mu je nekajkrat zaprto padalo, potem pa je z višine okoli 70 m v spirali priletel na pobočje. Toži o bolečinah v hrbtenici. Zaradi nujnosti, reševanje hudo poškodovanega ima prednost pred nepoškodovanim, se obrnemo in odhitimo proti Kobali, v bazi pa medtem že kličejo reševalce za nadaljevanje prve intervencije. Za pomoč in reševanje poškodovanega zaprosimo še posadko helikopterja LPE  in  dežurno ekipo GRS na Brniku. Pol ure po obvestilu smo že pri njem. Namestimo ga na zajemalna nosila, potem ga v reševalni vreči z  elektromotornim vitlom dvignejo v helikopter. Še dva dviga sta potrebna, da je v helikopterju vsa ekipa in oprema, nato pa odletijo proti Ljubljani.  

 Medtem, ko zaključujemo reševanje na Kobali, se člani druge ekipe trudijo najti nepoškodovanega padalca nekje nad strugo Nadiže. Kar nekaj pritokov je na tistem področju in preden pregledaš vse, se kazalci na uri nekajkrat obrnejo. Po dobrih treh urah, ko jim že odrinemo v pomoč, ga naposled le najdejo. Dobrih 10 m nad potokom visi na tanjših, a močno nagnjenih deblih. Reševanje je naporno in zamudno, a na koncu varno spravijo z drevesa tako padalca kot  tudi padalo.  Še sestop do vozila in dolg povratek v Tolmin. Dan se je že prevesil v noč, ko se je ekipa vrnila v bazo.

 Tudi ponedeljek ni minil brez posredovanja. Nekaj po dvanajsti uri nas obvestijo, da pogrešajo padalca na območju Kobariškega Stola. Pristati bi moral v Kobaridu, a po krajši plohi na tem grebenu, nimajo več stika z njim. Takoj aktiviramo moštvo in pričnemo z iskanjem. Brez koordinat ali znanega mesta nesreče je iskanje padalca na dolgem grebenu Kobariškega Stola še najbolj podobno iskanju igle v bali sena. Na srečo padalca kmalu najdemo nepoškodovanega in ga prepeljemo v Kobarid.

 Triinštirideseta intervencija je bila to v tem letu, enaindvajset od teh jih gre na račun jadralnih padalcev. 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in fotografije: Miljko Lesjak

 

Natisni E-naslov