Planinsko društvo Tolmin

Zimska vaja Postaje GRS Tolmin-2014

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_grs_14_zimska_vaja_2014001.jpgTokratna zimska vaja reševalcev Postaje GRS Tolmin je potekala malce drugače, kot prejšnja leta. Nič čudnega, saj je bila organizirana na pustno nedeljo. Kako si je zamislil potek vaje, vodja inštruktorjev ni kaj dosti razlagal. Reševalci so bili, tako kot ponavadi, obveščeni le o tem, da bo zimska vaja na planini Kuhinja in da je zbor za vse v nedeljo 2.3.2014 ob 7.30 uri pred postajo v Tolminu. 

 

Mogoče so bili nekateri začudeni, ko so se morali takoj po prihodu na zborno mesto vkrcati v terenska vozila, s katerimi so se odpeljali proti planini Kuhinja. Vaja je bila namreč organizirana s predpostavko, da je velik plaz s Krna zasul več planincev, ki so prečkali pobočje.  Na kraju "nesreče"  jih je  pričakala druga skupina, ki je na plazu uredila delovišče z zakopanimi žolnami, zasutimi in poškodovanimi "planinci"  ter poskušala čim nazorneje odigrati vlogo ponesrečenih. Približno tako, kot je navadno ob nesrečah. Reševalci so morali organizirati in izpeljati reševanje, informacije o nesreči pa so dobili kar na kraju samem od preživelih. 

Prva skupina je na plazu  z lavinskimi žolnami in reševalnim psom iskala zasute, druga se je trudila z izkopavanjem in oskrbo poškodovanih, tretja je pripravljala opremo za transport. Veliko dela za vse reševalce, ki so bili na vaji. Delo na plazu je bilo končano kar hitro, v dobrih dveh urah po odhodu s postaje so reševalci našli pet zakopanih žoln, odkopali in oskrbeli delno zasutega in poškodovanega planinca ter oskrbeli še druga dva, ki sta bila le lažje poškodovana. Med delom na plazu so bili reševalci obveščeni o še eni pogrešani osebi, o lovcu, ki se je brez  lavinske žolne nahajal na območju plazu. S sondiranjem so zakopanega našli, ga rešili iz snežnega objema in pripravili za transport z Aki-jem.

 Vodniki reševalnih psov so izkoristili dobre razmere na plazu in za svoje štirinožne pomočnike pripravili še dodatno usposabljanje. Psi so morali poiskati v snežnih luknjah  zakopane "planince". Znova se je pokazalo, kako hitri so lahko psi pri iskanju zasutih v plazu. 

 Za popestritev vaje je bilo za preostale reševalce organizirano tekmovanje dvojic v iskanju dveh zasutih žoln na plazu. Najhitrejša dva sta si prislužila nagrado, brezplačno enoletno popotovanje okoli sonca.

 Vodja inštruktorjev je z beležko v roki ves čas vestno zapisoval vse, kar je bilo pomembno za analizo po končani vaji. Opozarjanje na storjene napake in njihovo odpravljanje pa je namen vseh vaj. Zato, da bi tista zaresna reševanja lahko potekala brez njih. 

 Zimsko vajo, na njej je sodelovalo 27 reševalcev,  smo zaključili s klepetom ob malici v Kampu Koren v Kobaridu. Za drugo skupino reševalcev in zamudnike bo že čez nekaj dni  organizirana še ena zimska vaja.

Fotografije z vaje si lahko ogledate tukaj.

 Besedilo in foto:

Miljko Lesjak

 

Natisni E-naslov