Planinsko društvo Tolmin

Jože Mežnar se je poslovil

Sporočamo žalostno vest, da se je poslovil dolgoletni član upravnega odbora, načelnik gospodarskegab_250_150_16777215_00_images_Meznar_Joze_1.jpg
odseka in markacist Jože Mežnar.
Pogreb bo v petek, 7. oktobra 2022, ob 16. uri na Tolminskem pokopališču. Poslovitev bo v vežici od 14. ure dalje.
Svojci cvetje hvaležno odklanjajo. Darujete lahko za cerkev sv. Marka v Žabčah.
Vsem njegovim izrekamo naše iskreno sožalje. Pogrešali ga bomo. 
Jože Mežnar (30.3.1939 – 2.10.2022)
Jože se je rodil na Grahovem ob Bači, kjer je kot večinoma takratnih mladostnikov svoja prva leta preživel ob igrah in potepanju ob reki Bači in Koritnici. Že zelo mladi so se vzpenjali na bližnji hrib Kotel in oblezli stene v okolici. Kasneje je bilo posebno doživetje košnja v senožetih, od koder so se zvedavo ozirali na bližnje Peči, zlasti na Rodico (po domače Gradico), Raskovec in Črno prst. Na Rodico se je povzpel pri petnajstih letih starosti. Jože je tudi sicer globoko doživljal naravo, ki jo je obiskoval s svojo družbo, velikokrat pa tudi sam. Mladostne brezskrbnosti je bilo kmalu konec, službena pot ga je kmalu ločila od domačega kraja. Zaposlil se je v železarni na Jesenicah, po odslužitvi vojaškega roka, pa se je vpisal tudi v srednjo metalurško šolo. Delal je tudi na Podjetju za popravilo voz in strojev ŽTP Ljubljana, po letu 1968 pa je do upokojitve delal na Metalflexu v Tolminu.
Pomudimo se še ob Jožetovi poti v planinski organizaciji. Kmalu po zaposlitvi na Jesenicah je postal član tamkajšnjega planinskega društva. Planinsko zvestobo je potrdil tudi po prihodu v Tolmin. Že 40 let je član Upravnega odbora PD (prvič že kmalu po letu 1968, ko se je zaposlil v Tolminu, po prekinitvi nadaljevanje do danes). Najprej je deloval v planinski sekciji na Metalflexu, od leta 1982 dalje v Gospodarskem odseku, ki ga je kasneje vodil vse do leta 2014. V delo gradbenega odbora znotraj Gospodarskega odseka se je vključil že med popotresno sanacijo koče na planini Razor. V naslednjih letih je PD Tolmin že pod njegovo taktirko izpeljalo številne in pomembne investicije, usmerjene predvsem v povečano varovanje občutljivega planinskega okolja postojanke (montaža fotovoltaičnega sistema, obnova strehe, izgradnja novega vodnega zbiralnika in plinske postaje, dokončna ureditev društvenih prostorov v Tolminu, obnova zavetišča na Globokem itd.). Ob vsem tem je naša postojanka na planini Razor vsako leto nemoteno poslovala in pridobila prestižna naslova »družinam« in »okolju prijazna koča«. V vsa ta prizadevanja je vgradil največ osebne energije in svoj življenjski prispevek delovanju planinskega društva. Po predaji vodenja Gospodarskega odseka v druge roke ostaja še vedno aktiven v Markacijskem odseku in vnet prostovoljec. Po duši je pravi prostovoljec, saj je malo delovnih akcij pri planinskem društvu, na katerih bi manjkal. Širša družbena skupnost se mu je oddolžila leta 2009, ko je prejel priznanje Občine Tolmin za prizadevno delo na področju planinstva.
Ob 80. življenjskem jubileju so mu na rojstni dan v soboto 30. 3. 2019 zvečer na svoj način najprej voščili (planinski) »rovštarji«, ki po tradicionalnem običaju ropotajo ali »rovštajo« slavljencem, da se ne bi na tako pomemben dan slučajno prehitro odpravili spat. Voščit so mu prišli tudi markacisti PD Tolmin. Z ženo Danico, neutrudno in razumevajočo sopotnico tudi v tistih, že kar napornih prazničnih dneh, sta sprejela še predstavnike PD Tolmin na čelu s predsednico Mileno Brešan.
Njegovega prispevka delovanju PD Tolmin ni spregledala niti naša krovna organizacija. Ob izteku istega leta je na svečani podelitvi najvišjih priznanj PZS (Laško, 7. 12. 2019) prejel najvišje priznanje, svečano listino PZS.
Žarko Rovšček
Foto: arhiv PD Tolmin
 

Natisni E-naslov