Planinsko društvo Tolmin

Jože Mežnar 80-letnik

Jože MežnarNaš dolgoletni član Upravnega odbora in Gospodarskega oddseka Jože Mežnar je zabeležil svojo 80-letnico. Ob tem visokem življenjskem jubileju so mu na rojstni dan v soboto 30. 3. zvečer na svoj način najprej voščili (planinski) »rovštarji«, ki po tradicionalnem običaju ropotajo ali »rovštajo« slavljencem, da se ne bi na tako pomemben dan slučajno prehitro odpravili spat.

Voščit so mu prišli tudi markacisti PD Tolmin. Konce tedna je Jože posvetil predvsem praznovanju v družinskem krogu. Včeraj pa sta z ženo Danico, neutrudno in razumevajočo sopotnico tudi v teh že kar napornih prazničnih dneh, sprejela še delegacijo PD Tolmin na čelu s predsednico Mileno Brešan.

Verjamemo, da se bo naslednje dni njegovo življenje spet umirilo v običajnih tirnicah, razpetimi med številne člane družine z vnuki. Pri tem ne skrivamo pričakovanja, da bo kljub visoki starosti še vedno ostajal zvest delu v našem planinskem društvu. Če ga povsem na kratko povzamemo, naj najprej navedemo podatek, da je že skoraj 40 let član Upravnega odbora PD (prvič že kmalu po letu 1968, ko se je zaposlil v Tolminu, po prekinitvi nadaljevanje do danes) .

Deloval je v planinski sekciji na Metalflexu, od leta 1982 dalje v Gospodarskem odseku, ki ga je kasneje vodil vse do leta 2014. V delo gradbenega odbora znotraj Gospodarskega odseka se je vključil že med popotresno sanacijo koče na planini Razor. V naslednjih letih je PD Tolmin že pod njegovo taktirko izpeljalo številne in pomembne investicije, usmerjene predvsem v povečano varovanje občutljivega planinskega okolja postojanke (montaža fotovoltaičnega sistema, obnova strehe, izgradnja novega vodnega zbiralnika in plinske postaje, dokončna ureditev društvenih prostorov v Tolminu, obnova zavetišča na Globokem itd.).

Ob vsem tem je naša postojanka na planini Razor vsako leto nemoteno poslovala in pridobila prestižna naslova »družinam«  in »okolju prijazna koča«.  V vsa ta prizadevanja je vgradil največ osebne energije in svoj, lahko rečemo življenjski prispevek delovanju planinskega društva. Po predaji vodenja Gospodarskega odseka v druge roke ostaja še vedno aktiven v Markacijskem odseku in vnet prostovoljec, udeleženec številnih delovnih akcij. Njegov prispevek je zaznala tudi širša družbena skupnost. Leta 2009 je prejel priznanje Občine Tolmin za prizadevno delo na področju planinstva.                                    

Jože, še na mnoga zdrava in ustvarjalna leta!

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Besedilo in foto Žarko Rovšček.

Natisni E-naslov