Planinsko društvo Tolmin

Planina Razor v cvetju

b_250_150_16777215_00_images_stories_Varovanje_narave_IMGP7651PSR2.jpgVremenska napoved za nedeljsko dopoldne je bila zelo obetavna. Sprva oblačno vreme in mrzel veter sta kmalu zamenjala modro nebo in toplo sonce. Ob uri odhoda se nas je zbrala četica osmih radovednih in znanja željnih. 

Varuhinja gorske narave Irena Lesjak nas je popeljala navzgor po bujno cvetočih travnikih nad planino Razor. Vedno nova in nova imena smo nabirali v spomin in ugotavljali, kako se iz dneva v dan spreminja podoba cvetočega pobočja. Ogledovanje rož pa ne gre brez njihovega fotografiranja in nekateri smo ob tem spoznavali tudi osnove fotografiranja. Na prevalu Globoko se nam je odprl še pogled na Bohinjsko stran, kjer se na severnih pobočjih še drži sneg. 

Po malici in kratkem počitku pri obnovljenem bivaku, "ki ima vse, kar imajo veliki", je sledil povratek v dolino. Izlet smo zaključili pri prijaznem osebju koče na planini Razor. 

Skupna ugotovitev je bila, da bo treba izlet kmalu spet ponoviti, saj se cvetoče rastlinje hitro prebuja in že čez kakšen teden bo podoba teh pobočij popolnoma drugačna.

Prva taka krajša priložnost za spoznavanje rastlin bo že ta konec tedna na planini Sleme. Po spominski slovesnosti pri spomeniku padlim partizanom si boste lahko tisti bolj radovedni v spremstvu varuhinje gorske narave obnovili znanje iz poznavanja  cvetočih rastlin.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 

Miljko Lesjak

Natisni E-naslov