Planinsko društvo Tolmin

Po poti gradov, 20.2.2014

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_izleti_2014_Po_poti_gradov_2014_006.jpgSpet smo se ( 20.2. ) zapeljali v Istro. Ni se obetal ravno lep dan, a vseeno se nas je zbralo 89. In na koncu smo bili vsi zadovoljni, saj je bil dan prijetno topel in brez dežja.

 

Iz kraja Hrastovlje smo krenili navkreber proti vasi Podpeč in občudovali "pomlad v februarju". Od tu smo se grizli v kolena, da smo prišli do beneškega obrambnega stolpa nad vasjo. Okrogli štirinadstropni stolp je visok 17 metrov in ponuja čudovit razgled na Rižansko dolino in koprski zaliv. Pomembno obrambno vlogo je predstavljal že v času ogrskih vpadov in kasneje v turških in avstrijsko beneških vojnah. Iz stolpa so ljudem naznanjali bližajočo se nevarnost sovražnih napadov.

Mimo stolpa smo se povzpeli na Vrh Stene, od koder smo imeli kot na dlani Koper, Trst, Krpanov most...Po kratkem oddihu, ko smo si "privezali dušo", smo nadaljevali pot proti cerkvi Marije Snežne, ki je imela vlogo že v času turških vpadov. Takrat so cerkev obdali s taborskim zidom in vanj so se ob nevarnosti zatekali domačini iz okoliških vasi.

Nadaljevali smo še do vasi Črnotiče in tam zaključili naš februarski pohod.

Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Fotografije in besedilo: Senka Krapež

Natisni E-naslov