Planinsko društvo Tolmin

 • image1.jpg
 • image2.jpg
 • image3.jpg
 • image4.jpg
 • image5.jpg
 • image6.jpg
 • image7.jpg
 • image8.jpg
 • image9.jpg
 • image10.jpg
 • image11.jpg
 • image12.jpg
 • image13.jpg
 • image14.jpg
 • image15.jpg
 • image16.jpg
 • image18.jpg

20 let Rudijevih pohodov

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2017_Rudi_20_2017_7.jpgTudi po najnovejših raziskavah strokovnjakov je hoja s svojimi blagodejnimi učinki na vse telo na prvem mestu, celo boljša od plavanja. Ta oblika rekreacije je še kako pomembna za krepitev kosti, srca in možganov, zlati na tisti del, ki je odgovoren za spomin in pomaga tudi varovati pred depresijo.

Za starejše to velja toliko bolj, zato je bil dogovor med Društvom upokojencev občine Tolmin in Planinskim društvo Tolmin leta 1997 oziroma med Rudijem Rauchom in takratnim predsednikom Društva upokojencev Francem Kravanjo o organiziranju pohodov, primernih za nekoliko starejše, več kot dobra ideja. Prvega pohoda januarja 1998 v opuščene vasi nad Kanalom se je udeležilo trinajst pohodnikov, potem pa je število iz leta v leto raslo, tako da sta danes za prevoz do izbrane točke potrebna že dva avtobusa. Takratni mlajši upokojenci so danes starejši upokojenci, vsako leto pa se pridruži še kdo na novo. Skupina je postala prepoznavna ne le v občini, pač pa tudi drugod po Sloveniji, Rudi pa je prejel številna priznanja za svoje prostovoljno delo.

Obletnice je potrebno seveda praznovati, tako veselo in praznično je bilo tudi  praznovanje 20-letnega jubileja in 240. pohoda skupine v sklopu tradicionalnega decembrskega pohoda, ki ga Rudi vedno pripravi nekje pred domačim pragom, v sredo, 6. decembra 2017. Mrzlo jutro ni ustavilo številnih pohodnikov, spet se jih je zbralo več kot sto, ki so peš ali z avtomobili prišli na zbirno mesto v Tolminskih koritih. Sami stari znanci. Večletna druženja so ustvarila skupino, ki ji je poleg gibanja v naravi ter spoznavanja bližnjih in bolj oddaljenih krajev pomembno tudi mesečno srečevanje in prijateljevanje. Ko se je Tolmin še ovijal v belo kopreno, se je takoj nad Hudičevim mostom že pokazalo sonce, ki je obsijalo pohodnike. Tistih nekaj krajanov v Zadlaz-Čadrgu verjetno še ni videlo tako velike skupine ljudi. Pot čez Findrov most do Žunhove kmetije, pa spust do električne centrale je minil, kot bi mignil. Da nog ne bi po nepotrebnem utrujali po asfaltu, se je Rudi odločil v nadaljevanju za krajšo, čeprav malo bolj strmo in izpostavljeno stezico ob desnem bregu Zadlaščice. Kar se je izkazalo za zelo pametno, saj večina pohodnikov še nikoli ni ogledovala strugo reke tako blizu. Ledeni kapniki s skal in nekaterih manjših dreves pa so pričarali pravo praznično vzdušje. Še kratek klepet z domačinom, ki eden izmed redkih še vztraja na zadlaških strminah, po hoji navkreber pa se  prileže tudi kratek postanek. Brez skupinske fotografije na koncu poti seveda ne gre in to je tudi trenutek, ko ugotoviš, kdo vse je na pohodu.

Prazničen je bil tudi zaključek v Okrepčevalnici Tolminska korita. Rudi je postregel s številnimi statističnimi podatki in tako smo izvedeli, da mu osem pohodnikov sledi že od prvega leta delovanja skupine. Med njimi je tudi žena Boža, prav tako navdušena planinka, ki ga vsa leta redno spremlja na vseh pohodih in je z velikim razumevanjem za Rudijevo prostovoljno dejavnost prav gotovo tudi veliko pripomogla k njegovemu uspešnemu vodenju skupine. Zaradi tako številčne skupine so nepogrešljivi tudi pomočniki pri vodenju Vlado Šorli, Emil Kogoj in Jelko Flajs, pa številni poverjeniki, ki zbirajo prijave udeležencev in pomagajo pri drugih spremljevalnih dejavnostih skupine. Da dogodki ne bodo odšli v pozabo, skrbita Senka in Klaudi, ki fotografije s pohodov tudi objavljata na oglasni deski ali v sredstvih javnega obveščanja. Rudi ceni njihovo pomoč in se jim nikoli ne pozabi zahvaliti. Zbrane pa sta pozdravili tudi načelnica vodniškega odseka Slavica Boljat in v imenu društva Cvetka Jug, ki sta predvsem poudarili, kako pomembna je za društvo pohodniška dejavnost in neprecenljiva vloga njenega začetnika in vodje Rudija Raucha.

Med pohodniki je kar nekaj osemdesetletnikov, da o sedemdesetletnikih niti ne govorimo, ki  verjetno nekoliko tudi po Rudijevi zaslugi zelo dobro »nosijo« svoja leta.

Rudi je seveda že pripravil nov program izletov in pohodov za naslednje leto in ga tudi predstavil na zaključnem srečanju. Spet se obetajo zanimive poti, ki kar vabijo, da se jim pridruži čim več pohodnikov.

 Več fotografij si oglejte tukaj.

Cvetka Jug

Natisni E-naslov