Planinsko društvo Tolmin

 • image1.jpg
 • image2.jpg
 • image3.jpg
 • image4.jpg
 • image5.jpg
 • image6.jpg
 • image7.jpg
 • image8.jpg
 • image9.jpg
 • image10.jpg
 • image11.jpg
 • image12.jpg
 • image13.jpg
 • image14.jpg
 • image15.jpg
 • image16.jpg
 • image18.jpg

Voda – od mita do arhitekture

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2017_Voda_2017_2.jpgEna od smernic, po katerih delujejo države v Dnevih evropske kulturne dediščine pod okriljem Evropske unije, je tudi spodbujanje zanimanja otrok in mladih za spoznavanje in varstvo kulturne in naravne dediščine, še posebej je namenjeno družinam. To je bilo tudi osnovno vodilo pri načrtovanju pohoda v Tolminska korita, ki ga je pripravilo Planinsko društvo Tolmin skupaj z Javnim zavodom Triglavski narodni park in Vrtcem Ilke Devetak Bignami Tolmin.

V Sloveniji poteka akcija Teden kulturne dediščine vsako leto zadnji teden v septembru, letos  že peto leto, medtem ko se po Evropi odvija projekt v 50 državah in v njej sodeluje okrog 6 000 mest že 27. leto. Slovesno odprtje letošnjega Tedna z geslom Voda – od mita do arhitekture 23. septembra je pripravila Občina Tolmin, ne po naključju, saj je voda, ki nas obdaja, reke, potoki, slapovi naš stalni spremljevalec, nepogrešljiva za življenje, pa tudi najbolj izviren arhitekt in kipar, je naše največje bogastvo, ki pa se ga mogoče še premalo zavedamo. Tudi vse spremljajoče aktivnosti, razstave in ogledi, ki so se dogajali na dan odprtja, pa tudi še naslednje dni, in to brezplačno, so bile v povezavi z vodo in so jih pripravila razna društva in ustanove.

Za Tolminska korita radi rečemo, da so eden izmed naših biserov, ki jih je ustvarila narava. Da pa si jih lahko varno ogleda čim več ljudi, je poskrbel človek oziroma konkretno Lokalna turistična organizacija Sotočje Tolmin. Izlet je tako primeren tudi za mlajše otroke, seveda v spremstvu starejših.

V soboto, 23. septembra, smo po slavnostni prireditvi kar številčno skupino petletnikov iz vrtca in njihovih staršev, spremljale so jih tudi vzgojiteljice, skupaj smo našteli več kot 80 pohodnikov, popeljali čez Loče v Tolminska korita, da bi tam spoznali umetnine, ki jih je ustvarila narava, naša naloga pa je, da to naravno bogastvo in življenje v njem ohranimo čim bolj neokrnjeno. Ker besede ne morejo nadomestiti vsega, kar lahko potipamo, okusimo, začutimo in vidimo, kar za najmlajše velja še toliko bolj, so delavci Triglavskega narodnega parka na vstopni točki predstavili živali z območja TNP tako, da so razstavili fotografije in nekaj prepariranih živali. Nekatere so otroci prepoznali, drugih ne, vsem pa bodo ostale v spominu, ker so se jih lahko dotikali in pobožali. Naslednja, ki sta se otrokom predstavila, sta bila jamarja Jamarske sekcije PD Tolmin.

Ker so petletni otroci seveda premajhni, da bi jih vodili v jamo, tudi v jamarsko organizacijo se lahko vpišejo šele s petnajstimi leti, kot so izvedeli na pohodu,  sta jamarja Zdenko in Peter prikazala uporabo vrvne tehnike kar na drevesu ob poti. Še bolj pa sta pritegnila pozornost otrok s karbidovko na čeladi, pa tudi z obleko, ki se je ob prihodu iz jame, kot sta povedala, vedno drži blato. Mladi nadobudneži, ki so v tem starostnem obdobju najbolj ustvarjalni, radovedni in polni pričakovanj, so neobremenjeno zastavljali vprašanja in enega izmed njih je zanimalo tudi, zakaj  sploh hodijo v jame. Ker je bila skupina prevelika, se zaradi varnosti nismo spustili do spodnjega mostu nad Tolminko, pač pa se sprehodili do Hudičevega mosta. Pogled v globino 60 metrov v deročo, divjo reko je vedno navdušujoč in za odrasle po svoje grozeč, medtem ko otrokom ne vzbuja strahu.

Dolgoletna mladinska vodnica Majda, ki je tudi sicer prevzela vodenje pohoda, je razigrane otroke pritegnila z nagradnim kvizom, za pridno sodelovanje pa nagradila z legendo o nastanku imena Hudičev most. In z bonbonom, bi dodali otroci. Povabila pa jih je tudi, da se pridružijo planinskemu mladinskemu odseku, kjer bodo lahko spoznali še veliko zanimivih poti in se marsičesa naučili. Nekateri posamezni starši so si skupaj z otroki ogledali tudi še korita Tolminke in Zadlaščice, vsi pa smo preživeli nekaj prijetnih in tudi poučnih uric v zgodnjejesenskem lepem vremenu.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Cvetka Jug

Natisni E-naslov