Planinsko društvo Tolmin

 • image1.jpg
 • image2.jpg
 • image3.jpg
 • image4.jpg
 • image5.jpg
 • image6.jpg
 • image7.jpg
 • image8.jpg
 • image9.jpg
 • image10.jpg
 • image11.jpg
 • image12.jpg
 • image13.jpg
 • image14.jpg
 • image15.jpg
 • image16.jpg
 • image18.jpg

Občni zbor PD, 18.3.2017

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2017_zbor_2017_1.jpgŽe tradicionalno ga začenjajo mladi s kulturnim programom. Letos so ga oblikovali: otroški pevski zbor iz tolminskega vrtca in harmonikaša iz Glasbene šole Palbin. Potem je uradni del začela predsednica PD Milena Brešan, kot delovni predsednik pa ga je vodil Ljubo Čibej.

 

Izvolitvi delovnega predsedstva je sledil niz poročil predsednice in posameznih odsekov: gospodarskega, vodniškega, mladinskega, markacijskega, za varstvo gorske narave, alpinističnega in športnoplezalnega odseka ter jamarske sekcije, Postaje GRS Tolmin, fotografske skupine, finančno poročilo, poročilo Nadzornega odbora in častnega razsodišča.

 V navadi je že, da poslušamo skrajšana poročila (celotna so na voljo na spletni strani PD: O društvuPoročila o delu)) ob dia projekciji kronike posameznih dejavnosti. Tokrat sta povzetke prebrala Katarina Rutar in Neža Valentinčič. Očitno so poročila zadovoljila člane PD, saj so se k razpravi priglasili predvsem gostje. Zbor so pozdravili: župan Občine Tolmin Uroš Brežan, predsednik MDO Gregor Rupnik, predstavnik ZZB ter predstavniki sosednjih PD, Ajdovščina, Benečija, Brda, Cerkno, Kanal, Kobarid, Nova Gorica in Telekom. Večina je poudarila vsestransko aktivnost PD Tolmin, ki spada med bolj številčna in prizadevna društva v Sloveniji. Pohvale so pozitivne in jih gre jemati tudi kot spodbudo za nujne izboljšave in uspešno delo naprej.

Na občnem zboru je bil ob dosedanji dolgoletni predsednici Mileni Brešan za naslednje štiriletno obdobje izvoljen nov oz. delno pomlajen upravni odbor in ostali organi društva, od katerih gotovo vsi pričakujejo še boljše dosežke. V odboru so zastopani vsi odseki in dejavnosti društva. Temu primerno so med odbornike razdeljene tudi posamezne naloge.

Pretekli občni zbor pa si bomo zapomnili tudi po številnih priznanjih, društvenih in tistih, ki jih podeljuje naša krovna organizacija. Nekateri posamezniki, so prejeli tudi priznanja na ravni občine in republike in smo o njih že poročali. Vse to sodi v kontekst tako pomembnih dogodkov, kot so bila praznovanja 120-letnice Soške podružnice, ko je bilo društvo malo na očeh javnosti in smo v skladu z društveno politiko priznanj tudi »postrgali posodo« za nazaj. Vsa priznanja je v imenu Odbora za priznanja PD Tolmin obrazložila Tatjana Božič.  

Podelitve nazivov fotografom Fotografske zveze Slovenije so zadnja leta že stalnica in so gotovo posledica kvalitetnega dela skupine. Martin Gerlič, Miran Klinkon in Vlado Podgornik so prejeli naziv Fotograf 3 (F 3), Milena Brešan, Mario Simaz Dario in Vlado Podgornik pa naziv F2 FZS. Podelil jih je mentor skupine Rafael Podobnik.

Priznanja PD Tolmin sta prejeli Neva Kovačič (35 let dela v Mladinskem odseku) in Jamarska sekcija za dolgoletni trud pri povezavi vseh treh jamskih sistemov v osrčju Tolminskega Migovca. Podelila jih je predsednica Milena Brešan.

Pohvale PZS so prejeli:  ICCC – Imperial College Caving Club iz Londona  za dolgoletno delo pri raziskavah na Migovcu in sodelovanje z Jamarsko sekcijo PD Tolmin; mentorice in pomočnice v Mladinskem odseku - Špela Borovničar, Meta Murovec in Nuša Rutar; jamarji Erik Bončina, Nejc Maver, Karin Rutar in Tjaša Rutar – za raziskave v Tolminskem Migovcu.

Bronasti častni znak PZS so prejeli: Jana Čarga za koordinacijo dela med JSPDT in ICCC (lani je prevzela vodenje Jamarske sekcije), Grega Maffi – vodja Jamarskega reševalnega centra Tolmin, Cvetko Kenda in Mitja Kenda – oba za 20 - letno aktivno sodelovanje v Gospodarskem odboru PD, Cveto tudi za pomoč pri izletih;  Dolores Jurman - 9 let sodelovanja v planinskem krožku in srečanjih cicibanov planincev; Marko Gruden  - 86 reševalnih akcij, letalec reševalec, več let načelnik SAO; Iztok Rutar - 111 reševalnih akcij, reševalec, vodi alpinistično šolo SAO.

Srebrni častni znak PZS so prejeli: Lea Dakskobler - 25 let aktivna v krožku v tolminskem vrtcu;

Zalka Uršič - nad 10 let dela z mladimi na Osnovni šoli Tolmin; Mara Vidic – vodnica A,B,D, 6 let načelnica Vodniškega odseka, organizacija planinskih večerov, podpredsednica PD; Andrej Fratnik – dolgoletno delo v Jamarski sekciji pri raziskavah (Migovec, Kanin), jamarski reševalec, 2013 prejemnik zlatega znaka JZS; Metod Kos - jamar od 1982, jamarski inštruktor od 1988, 2013

prejemnik zlatega znaka JZS.  

Zlati častni znak PZS:

Marta Šorli – mentorica MO od 1983, v tolminskem vrtcu je vodila cicibane planince na izletih in sodelovala na srečanjih cicibanov planincev več kot 30 let (vključila je tudi  jamarje, gorske reševalce, padalce, planinske vodnike, vodnike reševalnih psov, športne plezalce, starše idr.); Miljko Lesjak - aktivni gorski reševalec 37 let, sodeloval je v več kot 640 intervencijah, vestno skrbi za dokumentiranje dela Postaje GRS Tolmin, s prispevki skrbi za objektivno poročanje v medijih, skrbi za radijske zveze in pozivnike, je član Fotografske skupine PD Tolmin, kjer je dosegel zavidljivo visoke ocene in nagrade - v letu 2015 mu je Umetniški svet FZS podelil naziv F1 FZS.   

Vsa našteta priznanja PZS je podelil predsednik MDO PD Posočja in član UO PZS Gregor Rupnik.

 Kljub podelitvi številnih priznanj in volitvam novega Upravnega odbora idr. organov društva, je bil dnevni red zaključen v slabih dveh urah. Točka razno je bila namenjena predvsem prijateljskemu druženju ob prigrizku in pijači.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo: Žarko Rovšček

Fotografije: Danilo Lesjak

Natisni E-naslov