Potovanje s kolesom okoli sveta

Written on .

Planinsko društvo Tolmin vabi na Potovanje s kolesom okoli sveta  (Tajska – Laos – Kitajska – Tibet), v sredo, 14. marca 2012, ob 19. uri v Knjižnjici Cirila Kosmača v Tolminu. Pedale je neutrudno vrtel Renato Leban.

Predstavil nam bo del svoje poti, predvsem trimesečno potovanje s kolesom v letu 2010, in sicer pot iz Bangkoka na Tajskem, preko Laosa in kitajskih provinc Yunnana, Sichuana, Qinghaia in Gansuja do mongolske meje, in zaključil s pogledom na najbolj pozabljene tibetanske skupnosti v odročni provinci Amdo na visoki Qinghajski planoti.

Renato Leban z Idrije pri Bači o svojih potovanjih pravi takole: Od leta 1995 sem na potovanjih z biciklom v 980 dnevih prebrcal preko 84.000 kilometrov in tako napravil pravi krog okoli sveta. Na biciklu sem prečkal najvišje gorske verige od Himalaje, Andov, Pamirja, Tjanšana, Skalnega gorovja in prevozil pet cestnih gorskih prelazov, visokih preko 5000 metrov, in kar 35 prelazov nad 4000 metrov nadmorske višine. Poleg tega sem z biciklom premagal nekatere najbolj suhe in življenja prazne puščave, vozil skozi amazonski pragozd, si oddahnil ob božanskih pogledih na nekatere svetovne bisere, kot so Bolivija, Kašmir itd.Ta moja romanja po svetu pa so vedno najbolj plemenitili čisto preprosti podeželski ljudje, stran od obleganih turističnih mest.

Natisni