Planinsko društvo Tolmin

ZELENI PLAZ – VČERAJ, DANES, JUTRI - vabilo

V sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, vas v četrtek, 1. marca 2018, ob 19. uri vabimo v galerijo Kinogledališča Tolmin na odprtje muzejsko-dokumentarne razstave ZELENI PLAZ – VČERAJ, DANES, JUTRI, 70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika.
O ledeniku in dogajanjih v zvezi z njim nam bo spregovoril avtor razstave in soavtor vsebine, sodelavec GIAM ZRC SAZU, mag. MIHA PAVŠEK.
Razstava bo na ogled do 15. 4. 2018.

Leta 2016 je minilo sedem desetletij od prvih uradnih meritev Triglavskega ledenika. Visoka obletnica pričetka rednih raziskav ledenika sovpada z ustanovitvijo Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, kar je bil tudi povod za pripravo razstave o Zelenem snegu. Za tem imenom se namreč skriva prva omemba ledenika iz leta 1821, ki v resnici opisuje pot prvopristopnikov na Triglav 43 let prej, to je leta 1778. Raziskovanje Triglavskega ledenika je najstarejši stalni slovenski raziskovalni projekt. Kot objekt preučevanja sprememb v občutljivi visokogorski pokrajini je ledenik eden redkih neposrednih dokazov za podnebne spremembe oziroma njihove posledice. Zaradi stalnega krčenja njegove površine smo morebiti ena zadnjih  generacij, ki ga še lahko opazuje – natančneje tisto, kar je od njega še ostalo - saj zanamcem morda to že kmalu ne bo več dano.

Soavtorji razstave so Matej Gabrovec, Mauro Hrvatin, Blaž Komac, Jaka Ortar, Miha Pavšek, Maja Topole, Matija Zorn iz GIAM ZRC SAZU in Mihaela Triglav Čekada iz Geodetskega inštituta Slovenije. 

Vabijo: Planinsko društvo Tolmin, Atum d.o.o., ZKŠM Tolmin, in Radovan Lipušček, prof. geografije

Natisni E-naslov