Vikendi in dopust za plezanje v Mišji peči

Written on .

Kot vsak plezalec, ki se začne resneje ukvarjati s športnim plezanjem, sem si tudi jaz želel enkrat preplezati smer ocene 8a. Smer s takšno oceno je namreč neka magična meja v športnem plezanju.   

Zadnja dva meseca lanskega leta sem večino vikendov preživel v Mišji peči. V novembru sem si za svoje plezanje izbral smer Sonce v očeh, ocene 8a+. Smer je vso leto v senci, visoka je 16 metrov in se nahaja v desnem previsnejšem delu Mišje peči. Ker je nisem hitro preplezal, me je v decembru začel motiti mraz in sem tako zaradi slabšega  stika s skalo nanizal v tej smeri kar 15 poskusov (pomeni število vstopov v smer; od prvega poskusa v njej in seznanjanja z oprimki, pa do 15. vstopa, ko sem smer preplezal v enem kosu). Kljub mrazu mi je smer Sonce v očeh ob taktičnem planu uspelo preplezati konec decembra. Dva dni za tem sem preplezal še smer Oktoberfest, za katero sem porabil le 7. poskusov. Smer mi je ležala, saj je tehnična in nekoliko »nespecifična« za Mišjo peč. Tako sem letošnje leto zaključil desetimi novimi smermi nad oceno 8a, skupno pa sem v moji plezalni karieri naštel že 44 smeri ocene 8a ali več.

Kot vsak plezalec, ki se začne resneje ukvarjati s športnim plezanjem, sem si tudi jaz želel enkrat preplezati smer ocene 8a. Smer s takšno oceno je namreč neka magična meja v športnem plezanju.      

Poleg zgoraj omenjenih dveh smeri sem pred tem v novembru preplezal še 2 smeri ocene 8a. Lani ni bilo kaj dosti sončnih vikendov in tako sem moral kar dobro ogreti telo pred vsemi 4 podvigi, torej tudi pred tema dvema.

V novembru, ko sem preplezal smer Giljotina, je bilo na meji prehladnega, ko imaš še občutek o obliki oprimkov in ko ne veš več kaj držiš pod prsti in navadno ne moreš več plezati.

Četrto smer z imenom Absolutly free, ki se nahaja nad Trstom na Napoleonski cesti, pa je bolj tehnične narave in sem jo uspel preplezati v drugi polovici novembra. Pri tej in smeri Oktoberfest so oprimki zelo majhni in tako je potrebno večino teže obdržati na nogah.

V načrtu imam preplezati še daljše smeri ocene 8a, ki potekajo čez celo steno Mišje peči in so dolge do 40 m ter tako še bolj osvojiti tudi psihično komponento športnega plezanja.

Ker se je potrebno do še nepreplezanih smeri vedno dlje voziti, trenutno treniram v naravnih stenah le enkrat tedensko, ostale treninge pa naredim na umetni steni.

Smeri po bližnjih plezališčih sem namreč po večini že preplezal, zato mi ostajajo najbližje smeri v Mišji peči. Te smeri so precej zahtevnejše glede porabe moči, kot na primer smeri na Napoleonski cesti. Vseeno sem se odločil, da bom vedno več plezal v previsnih smereh in s tem bolj izpilil moj nekoliko šibkejši člen- previse.

Lanskoletni plani s smermi ocene 8b ostajajo za to leto. Hvala vsem, ki me spodbujajo, mi želijo dobro in mi finančno pomagajo (Avto INN, Casino Princess, Vzajemna, Avtoprevoz Tolmin, Suvel Sport, Cobit, Hidria AET, Squeezy, Favn)

Več o meni in moji plezalni poti pa na moji internetni strani www.preplezaj.si .

Natisni