Utrinki z 32. srečanja Cicibanov planincev v Tolminu

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_mladinski_2018_cicibani.jpgLetošnje 32. srečanje cicibanov planincev je potekalo v Tolminu. Na topel, vendar še vedno pomladni dan smo se skupaj s soncem planinci iz Tolmina ter Volč in Mosta na Soči ter njihovih podružnic iz Trebuše in Podmelca (iz Šentviške gore se nam niso mogli pridružiti) zbrali pred Šolskim centrom. Pozdravila nas je načelnica mladinske skupine PD Tolmin, Majda Pagon, ki nas je na pohodu tudi spremljala. Prav tako se nam je pridružila tudi nekdanja mentorica cicibanov planincev, Marta Šorli.

Da bi se cicibani planinci na zaključnem srečanju imeli lepo, smo pohod popestrili z različnimi dejavnostmi. V bližini Sotočja smo se razdelili v pet skupin in odšli na postaje, kjer smo si ogledali zanimivosti, izvajali poučne naloge.Pri reki Tolminki nas je pričakal Martin Kenda (TNP) in nam pokazal izdelavo mlinčka ter njegovo vrtenje v reki Tolminki.

Na drugi postaji sta nas pričakala Marjeta Albinini in njen sin Miha, ki nam je predstavil divjo mačko, svizca in muflona. Marjeta pa nam je veliko zanimivosti povedala o ostalih  živalih, njihovih stopinjah. V učnem gozdičku Sovodenj nam je Danijel Oblak iz tolminske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije predstavil veliko zanimivosti skrivnostnega gozdička. 

Pred nemško kostnico nam je geografinja in zgodovinarka  Darja Pirih skozi zanimivo zgodbo posredovala zgodovino in nastanek kostnice, ki smo si jo nato ogledali. Svojo ustvarjalnost in domišljijo so otroci uporabili na naslednji postaji, kjer so iz naravnega materiala sestavili zanimive živali in rastline.

Pohod smo zaključili pred nemško kostnico, kjer smo se zasluženo okrepčali ter prejeli nagrado Planinskega društva, ki nam jo je pripravila načelnica Majda. 

Cicibani planinci in njihove mentorice se zahvaljujemo vsem, ki so poskrbeli, da je bilo srečanje zanimivo in poučno ter nepozabno doživetje v naravi.  

Fotografije (foto: Dolores Jurman, Katarina Uršič in Nada Bellomo)

Fotografije si poglejte tukaj.

Mentorica: Dolores Jurman

Natisni