Izgubljeni raj 2011

Written on .

Poročilo z jamarskega raziskovanja Tolminskega Migovca 15.7.—15.8.2011
Angleški jamarji (Imperial College Caving Club) so tudi letos združili moči z lokalnim klubom Jamarsko sekcijo planinskega društva Tolmin (JSPDT) in tako ponovno uspešno zaključili tradicionalno jamarsko odpravo v Tolminskem Migovcu. V skupnem je 29 jamarjev v jami Vrtnarija na novo odkrilo 2.2 km jamskih prehodov pod globino -500 m.
Pred odpravo je Vrtnarija merila 8796 m v dolžino in 807 m v globino.
Na novo je bilo letos izmerjenih 2229 m novih prehodov in tako so jamo podaljšali na 11025 m dolžine ter jo poglobili do 888 m. Sistem Vrtnarija tako po novem vsebuje preko 8 km izmerjenih prehodov pod globino -500 m.

Ponovno je bil vzpostavljen podzemni kamp, ki je pod streho vzel štiri jamarje in tako omogočil izvedbo globljih ter časovno daljših raziskovanj.
Namen letošnjih raziskovanj je bil nadaljevati lansko leto odkrite rove, ki so bili na različnih mestih od kampa, ter poglobiti jamo.
Zaradi premajhnega števila izkušenih jamarjev ter same narave vzdrževanja podzemnega kampa, nam v času odprave ni uspelo obiskati Kavkno jamo.
Celotna prizadevanja je letos kar precej oviralo nevšečno vreme. Imeli smo namreč obilno deževje ter celo sneg. Sončna obdobja so bila redka in tako močno izkoriščena za sušenje jamarske opreme in oblačil.
Kar dvakrat je bil kamp za 36 ur popolnoma odrezan od površine. Zaradi velike količine padavin so deli jam postali neprehodni. Še posebej gre omeniti brezno Zimmer tik nad kampom, kjer se kapljice vode spremenijo v pravi velik slap. Zahvaljujoč kakovosti kampa, ter toplini spalnih vreč bivanje v podzemnih kampu v takih okoliščinah ni bil velik problem.

Letošnja odkritja

Serpentine in Let na Drugi Svet
Aktiven vodni meander z brezni, imenovan Serpentine, odkrit lani z leve strani od dvorane Albert Hall. V letu 2010 smo dosegli globino -621 m. Ta del se nadaljuje kot aktivni meander, ter preko številnih kaskad dosežemo globino -688 m.
Po vnosu podatkov v načrt ugotovimo, da se ta del nahaja točno nad spodaj ležečim vodnem delu Republika ( -723 m) in s tem najverjetnejša povezava.
Zaradi velike količine vode je opremljanje oteženo in možno samo, kadar ni padavin. Ta del jame se za letos zaključi in razopremi.

Insomnia (Nespečnost)
Lansko leto odkrito brezno Nespečnost se nadaljuje kot aktivni meander. Na dnu voda izgine v manjšo razpoko, zgornji obvoz pa nas pripelje do večje dvorane. Tu se sliši šum vode, vendar je na tem delu premajhno za nadaljevanje.
Kljub temu, se jama na tem delu poglobi in je po novem globoka -888 m.

Kamikaze
Kamikaze se nahajajo v lansko odkritem predelu Wonderland. Pod breznom Lost Hopes sledimo prepihu izpod balvanov, kjer smo letos na novo odkrili kar 1.383 km novih prehodov.
Prehodi so stari freatični rovi, na delih posuti z kristali. Največjo oviro je predstavljalo izredno blatno brezno Stuck in Paradise. Pod njim se freatični rovi nadaljujejo v dveh smereh. Tukaj tudi odkrijemo povsem bele stalagmite in stalaktite.
Zanimivo je, da ti novi deli popeljejo jamo proti jugovzhodu in sicer v smeri Škrbina (Tolminski Kuk – Razor planina). Trenutno v tem delu še ni nobene znane jame in je z geološkega vidika pomembno odkritje.
Ostale galerije (odkrite v prejšnjih letih, smer S-J) peljejo Vrtnarijo pod Tolminski Kuk.

Drugi sledi
Na desni dvorani, pred koncem Galerije prijateljstva, nam je uspelo pod balvani prekopati in se prebiti v rov “Lower pleasures”, ki nas popelje do 28 m brezna. Jama se na tem delu še nadaljuje. Za 74 m globoko brezno, Big Rock, na koncu Galerije prijateljstva je bilo znano, da ima okno, ki še ni bilo doseženo. S pomočjo modernejših luči je opaziti, da je vredno opremiti približno 30 m povprek. Delo je zahtevno in dolgotrajno, ter ostalo kot nadaljevalni projekt za drugo leto. Z gotovostjo pa lahko pritrdimo, da je na drugi strani paralelno brezno, slišen je tudi šum vode.

Nesreče
Manjša nesreča se je pripetila slovenskemu jamarju, pri plezanju v predelu Let na drugi svet, kjer je pri plezanju omahnil. Padec je na srečo bil ublažen s pristankom v bazen z vodo. V podzemnem kampu, je bila nudena prva pomoč in po počitku se je jamar v spremstvu odpravil iz jame.

Zaključek
V letu 2012 nameravamo ponovno opremiti podzemni kamp “X-Ray” in nadaljevati odprte sledi. Zahvala za ponoven velik uspeh pri raziskovanju globin Migoveca gre tudi letos skupnemu trudu ICCC-ja in JSPDT. Kot potrdilo k trdem delu nam je bila v letu 2010 podeljena nagrada Viljema Puticka in tako prispevala k nakupu opreme, potrebne za odpravo. Zahvaljujemo se tudi TNP, ki nam je ponovno omogočil bivanje na Migovcu za časa odprave in s tem pripomogel k napredku.

Za JSPDT in ICCC, Jana Čarga

Natisni