VODNA SLED*, Migovec 2010

Written on .

Sistem vrtnarija Letošnja jamarska odprava Vodna Sled, nam ponovno potrjuje, da je Migovec votla gora, saj nam je v skupnem uspelo na novo odkriti in izmerili kar 2.2km novih prehodov. Vse se je dogajalo v sistemu Vrtnarija in sicer pod -500m. Za tako velik uspeh je zagotovo pripomogla uporaba podzemnega kampa “CampX-Ray”, ki je pod streho vzel kar štiri jamarje. Največji del odkritij, 1.5km dolga galerija, se nahaja v bližini brezna Zimmer na globini -550m. Ta del skriva še veliko neodkritih delov, ki na nas zagotovo čakajo prihodnje leto.  Preostali del raziskav je potekal v predelu Tolminska korita in v globljih delih Vrtnarije. Fotografije poglejte tukaj.

Preopremljanje in Logisitka 
Glavna pot proti dnu Vrtnarije je sestavljena iz serije brezen, vertikalne dolžine več kot 500m. V večini je bil ta del opremljen v letu 2000, zato smo se za letošnje potrebe odprave odločili za preopremljanje tega dela. Tako smo prva dva dni preopremljali, ter pri tem porabili 600m novih vrvi.  Odprava se je pričela že dva dni preden je kombi poln opreme prispel iz Anglije, saj se je ekipa treh jamarjev odpravila na Migovec, ter tako pripravila bazni kamp, ter seveda najpomebnejše - zbiranje vode. Tudi postavitev podzemnega kampa je bilo zelo učinkovito, saj so se transportke za postavitev v celoti pripravile že v Angilji.

Tolminska Korita Ta del jame je bil odrit že v letu 2001, vendar je ostal neraziskan vse do lanskega leta. Prične se kot zaviti meander, ki se nahaja na dnu brezna Zimmer, odkritega lansko leto. Preko manjših brezen nas pripelje do velikega, letos odkritega brezna Black Knight (Črni Vitez). Tolminska korita, kot že ime pove, je vodni del jame, kjer se voda kaskadno preliva preko brezen (največje brezno Black Knight, 36m) in se konča kot sifon. Sifon je s strani mogoče preplezati in tako nadaljevati po suhi ali vodni poti. Suha pot se nadaljuje kot suho blatna ožina, ki se poveže z spodnjimi deli Vrtnarije (Envy, -660m).Vodni del, pa se na žalost tako zelo zooži, da bi bilo potrebno vložiti veliko truda za nadaljevanje. Na koncu smo ta del jame razopremili. 

Nove odkrite galerije Iz brezna Zimmer se lahko odpravimo v tri smeri. Vse tri so bile prvič odkrite v letu 2001, ampak le ena smer je bila do sedaj raziskana  - Galerija Prijateljstva, ki nas popelje vse do konca sistema Vrtnarije.  Druga smer so že prej opisana Tolminska Korita, tretja pa okno imenovano Leopard, v spodnjem delu brezna Zimmer. To okno se je prvič preplezalo v letu 2001, ampak se zaradi velikih odkritij v Galeriji Prijateljstva in težkem napredku zaradi blata raziskovanje tukaj opusti. Letošnji ponoven obisk, nam tako na veliko presenečenje, odkritje kar 1.5km novih galerij. Gre za zelo star del jame, ki se vodoravno razvija in med seboj prepleta. Tla so prekrita z suhim blatom, na neketerih delih najdemo pesek in celo sigo. Največje presenečenje pa so najdeni kristali, stalaktiti ter neverjetne blatne formacije. Ta del je bil raziskovan v treh delih: Wonderland (Čudežna Dežela), Prince Consort Road in Palace of King Minos (Palača kralja Minosa).  
Wonderland Leži najjužneje in je izredno suhi del jame ter precej prostoren v svojem obsegu. Tukaj najdemo ogromne balvane, dvorane ter manjša brezna. 
Prince Consort Road Galerije, ki se vijejo proti severu. Na naše veliko presenečenje najdemo stalaktite, kar je precej nenavadno za alpske jame na takšni globini. Galerija nas pripelje do velike dvorane Albert Hall, ki meri v višino kar 30m. Iz te dvorane vodita dve poti. Prva vodni del, brezno Serpentina (35m). Drugi del pa se nadaljuje v Palace of King Minos.Dno brezna Serpentina se nadaljuje kot meander, ki nas pripelje do brezna “It will rain”.  
Palace of King MinosTa del vsebuje najlepše galerije in dvorane v Migovecu. Le te so na delih posute z tisočimi kristali, kalcitnimi in celo aragonitnimi. Tukajšne galerije so kot labirinti, ki vodijo v različne smeri:
-  Minetaverski meander: velika razpoka, prelomnica (60 dolga in 20m visoka)
- Povodni Mož: vodni del, ki se konča kot sifon
-  Queens bed chamber: velika dvorana, vhod vanjo je zasigan 

Globlje sledi  Republika Palma de Cocco Najgloblji del letošnjih raziskovanj, nas pripeljejo do brezna Insomnia (Nespečnost), od kjer se jama nadaljuje. Po vnosu podatkov ugotovimo, da smo le 4m višje od najnižjega dela sistem Vrtnarije (-802m). V letu 2011 bo najverjetneje ta del prvo obiskan in tako možen napredek do magičnih -1000m. 

Zaključek Da je celotna odprava potekala tako zelo učinkovito gre zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri delu. Pomembna odkritja letošnjega leta, so bili plod skupnih prizadevanj članov ICCCa in JSPDT.  Povezave med sistemoma Vrtarija in Migovec nam tudi letos ni uspelo najti. Vse raziskave so bile skoncentrirane v na novo odkritih galerijah. Po najnovejših podatkih, nam ob povezavi ter dodatnih 500m uspe po dolžini premagati Postojnski sistem:Postojnska sistem: 20.570kmSistem Vrtnarija+Sistem Migovec: 20.075km (+potrebujemo 500m) in to brez jamskega potapljanja.To pa je zelo velik uspeh, saj je za alpske jame ta sistem neverjetnega obsega.  S povezavo pa jame ne samo podaljšamo ampak tudi poglobimo in sicer dosežemo -1000m, saj vhod v sistem Migovec (Kavkna jama) leži višje kot vhod v Vrtnarijo.  Ob zaključku bi samo dodala, da se je letošnja odprava zaključila več kot le uspešno. Da smo ob odkritju 2.2km bližje dolžini sistema Postojnske jame, ne samo po kilometrih ampak tudi po lepoti, saj je težko opisati lepoto dvoran posuto z tisočerimi kristali. 

Jana Čarga, JSPDT - ICCC

 

*Razlog poimenovanja letošnje oprave Vodna Sled, je bil ravno v tem, da so vse lanske sledi sledile vodi. Ampak namesto vodi, nepričakovano sledimo še neodkritemu delu v spodnjem delu brezna Zimmer.

Natisni