Brezzvezdna noč

Written on .

Poročilo jamarskega raziskovalnega tabora Brezzvezdna noč od 25 julija do  23 avgusta 2009 na Tolminskem Migovcu

Letošnji jamarski raziskovalni tabor se je pričel nekoliko pozneje kot ponavadi, kar pa je bilo za nas zelo ugodno, saj smo se izognili obilnemu deževju v mesecu juliju. Tudi sneg na Migovcu se je s tem večinoma stopil in nam tako omogočil normalen potek raziskovanj. 

Ekipa je bila tudi letos številčna, še posebej dobrodošli so bili novi člani JSPDT in člana ICCC,  ki so se prvič spustili v globine Migovca. 

Na žalost nam tudi letos ni uspelo odkriti   skrivnostne  povezave med sistemi Mig in Vrtnarijo. V ta namen je bil tudi postavljen tabor v Vrtnariji na globini -254m. Na tej točki naj bi bili, glede na načrte približno 20 ± 50m, najbližje Kavkni jami (del Sistema Mig).  

Metal kamp, kot smo poimenovali tabor v podzemlju, je bil več kot dobrodošel dom, v katerega smo se lahko vrnil po napornih, v povprečju 12-ih urah raziskovanj.  

V Captain Kangooro-ju (Vrtnarija) smo sledili vodi, po lani odkritemu breznu Dark Tranquility (42 m) in tako nepričakovano uspeli povezati Captain Kangoroo z že odkritimi rovi Vrtnarije. Tako se je sedaj odprla nova, 1800 m krožna, večinoma vertikalna pot, ki je zagotovo najlepša v Migovcu in nas popelje vse do globine -562 m.
 
Vrtnarija je sedaj dolga 6535m. Odkrito je bilo tudi največje brezno v njej - Happy Monday – ki meri kar 81m, na dnu pa je dvorana premera 20 x 20 m, polna balvanov in skal, kjer se po nadaljnih 25m Captain Kangoroo priključi preostalim delom Vrtnarije (predel Frendship gallery – Galerija prijateljstva).  

V skupnem je bilo letos na novo odkritih 955 m novih prehodov (od tega kar 854 m v Vrtnariji). 

Na novo so bili dobljeni prehodi in manjša brezna (Eggstravaganza) pod breznom Zimmer (53m). Sledili smo vodi pod breznom in prišli do aktivnega dela jame s potočkom in manjšimi tolmunčki. Uspelo nam je priti do globine -585m.  

Prihodnje leto se vračamo, pa ne samo na Migovec, ampak tudi v podzemni kamp. Ponovno bomo aktivirali kamp X-Ray (-540m) v Galeriji prijateljstva, na zadnje uporabljen leta 2003. Iz te točke imamo čudovite možnosti nadalje raziskovati rove in brezna pod Zimmer in s tem mogoče Vrtnarijo poglobiti na magičnih  -1000m, ponovno in podrobneje raziskati zadnje dele (določeni deli še neraziskani) Vrtnarije in ponovno pogledati sifon Kolorado. Od tukaj lahko iz spodnje strani dosežemo nižje dele Captain Kangooroja, ki je še potreben podrobneješega pregleda.  

Celotna letošnja odprava je bila zelo uspešna. Nova prijateljstva so se spletla in stara poglobila. Novi podvigi so že skoraj skovani - torej se vidimo leta 2010. 

JSPDT / ICCC

Jana Čarga 


Natisni