Jamarska odprava Francija 2009-Vercors

Written on .

10. Aprila sta se Iztok Možir in Aljoša Bončina iz Jamarske sekcije PD odzvala povabilu Angležkih kolegov  iz  ICCC in se odpravila na podaljšan vikend jamarjenja v Francijo.
      Z avtom sta štartala  iz Tolmina in se vozila mimo Milana, Torina, skozi predor Ferjus, mimo Grenobla do mesteca Vercors, kjer sta imela rezervirano sobo in  kjer sta se dobila z Angleži, ki so tja prišli dan prej in opremili del jame Gay bunny .  Piše Iztok Možir.....
  11. April- Gay bunny: Do jame smo rabil 40 min vožjne in 20min peš. Že kmalu po vhodnem delu se je začel 70m, ki je bil precej ozek. Nato je sledilo par brezen globine 10-20 m in že smo bili v dvorani, do koder so jamo prejšnji dan Angleži opremili. Od začetka ni bilo tvorb, le vode je bilo preveč, vendar bolj kot smo šli globoko, več tvorb (kapniki, zavese...)  je bilo. Na polovici jame (jama je globoka-340m) smo naredil pavzo. Nekaj malega smo pojedli in se odločili, de se vrnemo nazaj, saj je bilo za nadaljevanje prenevarno zaradi prevelike količine vode. Na poti nazaj smo jamo še razopremili. V jami smo bili 11ur.
      12. April: Ta dan je bil po planu bolj turističen. Šli smo v vas De Juliet en Vercors, kjer smo si ogledal en zelo velik slap visok 200m in jamo z največjim vhodom v Evropi. Še malo pohajal po gozdnih poteh in se vrnili. Ta dan sva se z Đaljotom odločila, da povabiva na večerjo Angleže. Uštimala sva jim friko.
      13. April- Saints De Glace: Do jame smo se vozil 1 uro 15 min in nato še 30 min Ta jama ima dva vhoda in tega, ki smo ga iskali, so umetno odkopali. Tudi u tej jami je bilo precej vode, tako da spet nismo mogli do konca. V tej jami pa je bilo od začetka par brezen po10m, nato je sledil meander, ki pa ni bil ozek, le voda je cel čas tekla po dnu in nato še brezno 25m, ki je vodilo v ogromno dvorano s slapom v stropu. Tu smo se slikal in nato vrnil na površje.
      14. April- De Grournier : Plan je bil, da gremo v turistično jamo, ki ima 2 vhoda, turističnega in za jamarje. To jamo nama je predlagal prijatelj Tettly, ki pa na žalost ni bil z nami. On nam je tud posodil čoln, ki sva ga z  Đaljotom pripeljala, saj je bilo na vhodu jezerce dolžine 50 m, ki ga ni mogoče prečkat na drugi način. S čolnom en po en pripeljali do stene, kjer je bilo treba splezat 7 m do police, od tam pa 15m po steni prečit do luknje, kjer se je odprl prehod v notranjost jame. Takoj za  luknjo se je jama razširila in tako smo hodili po Galeriji fosilov, kot so jo imenovali. Ta galerija je bila dolga 1 km in pol. Na koncu smo nameravali do struge reke, ki je ves čas tekla pod nami, a nam je voda spet zaprla pot. Tako smo se po isti poti vrnil nazaj. Doma smo malo zažurali in šli spat.
      15. April: Povratek domov: Ob 8.30 sva zapustila hiško in štartala prot Grenobleu, kjer sva obiskala glavni štab Firme Petzl, šla po par reči v njihovo trgovino in ob 12.00 štartala iz Grenoblea prot Sloveniji. V Tmin sva prišla ob 19.30.
      Udeleženci:  Iztok Možir (Izi)- JS PD Tolmin
       Aljoša Bončina (Đaljo)- JS PD Tolmin
       Jana Čarga (Jane)- JS PD Tolmin/ /ICCC London
       Jarvist Frost (Jarv)- ICCC London
       James KP- ICCC London
       Gergely- ICCC London
       Tim- ICCC London
   

Natisni