Reševalne akcije Postaje GRS Tolmin

Written on .

akcijaDne 26.12.2008 okoli 10. ure se je v Srednjem vrhu pri Batognici zgodila gorska nesreča. Pri vzponu po strmi grapi je alpinistu zdrsnilo.

Po grapi in čez skalne skoke je padel okoli 300 nižje na položnejše pobočje, kjer se je zaustavil. Pri padcu je utrpel tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrl.
  Reševalci Postaje GRS Tolmin so bili o nesreči obveščeni ob 10.24 uri. Takoj so se z vso potrebno opremo odpravili na kraj, za pomoč pa so zaprosili tudi posadko helikopterja Slovenske vojske. Zaradi močnega vetra, ki je pihal v sunkih, reševanje s helikopterjem na mestu nesreče ni bilo mogoče. Reševalci so ponesrečenca z akijem spustili okoli 300 m nižje, tam pa so ga z elektromotornim vitlom dvignili v helikopter ter prepeljali v dolino. (fotografije)

Istega dne nekaj po 20. uri zvečer so domačini obvestili reševalce iz Drežnice o svetlobnih signalih v steni Krna. Reševalci so odhiteli v nakazano smer in pri sestopu iz smeri Korita naleteli na tri alpiniste, ki so si pri spustu svetili s čelnimi svetilkami. Pospremili so jih v dolino.  

V zadnjih treh letih je bila na ta dan (26.12) vedno reševalna akcija. Tokrat sta bili celo dve.


Tudi sobota 27.12.2008 ni minila brez posredovanja. Nekaj pred 12. uro si je 11. letna deklica poškodovala gleženj na pobočju Porezna. Ekipa gorskih reševalcev je z vso potrebno opremo takoj odhitela na kraj nesreče. Za pomoč pa so zaprosili tudi posadko policijskega helikopterja z dežurno ekipo HNMP. Le ti so kmalu po obvestilu prileteli na kraj in poškodovano deklico vkrcali v helikopter ter odpeljali v bolnišnico na Jesenice.

To je bilo letošnje že 64. reševanje tolminskih gorskih reševalcev.  

Miljko LESJAK
GRS Tolmin
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

<!--[endif]-->

Natisni