A 45-08 Reševanje ponesrečencev iz gradbenega jaška ČHE Avče

Written on .

avče V torek  09.09.2008  okoli 03.30 ure se je na gradbišču črpalne hidroelektrarne Avče zgodila huda delovna nesreča. Zaradi okvare dvigala je košara, s katero so spuščali 3 delavce v 186 m globok gradbeni jašek, nekontrolirano padla na platformo na globini okoli 150 m.

Dva delavca sta bila na mestu mrtva, eden je bil huje telesno poškodovan, medtem ko je delavec, ki je čakal na platformi, utrpel lažje telesne poškodbe. Na gradbišče so kmalu po nesreči prispeli zdravstveni delavci, ki pa zaradi nedostopnosti mesta nesreče poškodovanim niso mogli pomagati.

 Reševalci postaje GRS Tolmin so  bili o nesreči po pozivnikih obveščeni ob 04.20 uri. Takoj je bilo na mesto nesreče napoteno večje število reševalcev (skupno 21) z vso razpoložljivo tehnično opremo. Po steni jaška, le ta je zgoraj širok okoli 8 m, na mestu nesreče pa pol manj, so pritrjene stopnice, ki pa so preozke za transport opreme. Po njih so se v globino spustili zdravnik GRS in 3 reševalci, ki so nudili pomoč poškodovanemu, ga imobilizirali in pripravili za dvig. Zaradi izredno majhnega prostora je bilo to zelo težko in nevarno opravilo, pri tem pa jih je oviralo še močno pršenje vode, ki je iz srednjega dela jaška padala v globino.

 Z uporabo statične vrvi in jeklenice sta bila opravljena dva spusta in dva dviga ponesrečencev . Zaradi velikih težav s krotovičenjem jeklenice med prehodom smernega koluta na navijalni kolut, je bil tretji spust in dvig opravljen samo s pomočjo statičnih vrvi. Tudi prehod z nosili UT2000, na katerih je bilo nameščeno jekleno podvozje z ročicami, je bil zelo otežen zaradi preozke odprtine na vrhu jaška. Zaradi lažjega vstopa v jašek je bilo potrebno podvozje odstraniti .

 Ob 07.42 uri so hudo poškodovanega delavca prevzeli zdravstveni delavci NMP, ga pripravili na transport, nato pa s helikopterjem LPE  z ekipo HNMP odpeljali v ljubljanski klinični center. Za trupli dveh delavcev so po dvigu na površje poskrbeli delavci Komunale.  

 

 Še pred koncem reševanja pa je ReCO Nova Gorica sporočil, da je potrebna pomoč GRS pri iskanju pogrešane osebe na območju Podnanosa (A 46-08). Skupina reševalcev se je takoj napotila na kraj, preostali pa po zaključku reševanja na gradbišču. Na srečo so pogrešano osebo kmalu našli nepoškodovano.

 

Miljko LESJAK

GRS Tolmin

 

 

 

Natisni