Akcije postaje GRS Tolmin med 22. in 25. avgustom

Written on .

ak34

 A 34-08 petek, 22.08.2008 Stador nad pl. Leskovca

Okoli 15.30 ure so planinci iz planine Kuhinja obvestili ReCO NG, da je na pobočju Stadorja nad pl. Leskovca padel padalec in da je padalo že dalj časa na istem mestu, premikanja padalca pa niso zaznali.

 

Takoj po pozivu se je na kraj napotila ekipa reševalcev, ki na tistem mestu padalca ni več našla. Najverjetneje je po pristanku padalo pospravil in odšel v dolino, kar pa očividci zaradi oddaljenosti niso opazili.

 

A 35-08 sobota, 23.08.2008 Kobariški Stol – Hlek

 

Skupina italijanskih planincev se  je okoli 8. ure zjutraj odpravila na zelo dolgo prečenje pobočja Kobariškega Stola od Kobarida pa do konca grebena v Italiji. Med potjo so se ločili. Okoli 12. ure se je na tem območju razdivjalo že nekaj dni prej napovedano neurje . Trije planinci so tik pred nevihto sestopili v dolino. Preostala dva planinca, 50. letni moški in njegova 8. leta stara vnukinja pa sta ostala na grebenu in nista bila več dosegljiva po telefonu. Okoli 20. ure zvečer so pogrešanje prijavili na policijo. Takoj se je pričelo iskanje na območju Stola. Okoli 22. ure zvečer ju je reševalec nepoškodovana našel v bivaku Hlek, kamor ju je med nevihto sprejel domačin. Noč sta tam tudi prespala in se zjutraj vrnila v dolino.

 Kaj si reševalci mislijo o odhodu na dolgo turo tik pred napovedanim močnim neurjem,  ločitvijo planincev na pohodu ter tako poznim obveščanjem o pogrešanju, je pa že druga zgodba.

 

A 36-08 nedelja, 24.08.2008 Mrzli vrh – pl.Lapač

 

Nekaj po 16. uri so padalci obvestili GRS Tolmin, da je na Mrzlem vrhu padel jadralni padalec in obvisel na drevesu. Posredovali so tudi koordinate kraje nesreče. Na kraj se je takoj odpravila skupina reševalcev, ki je padalcu nato pomagala pri sestopu. Še pred njihovim prihodom je sam nepoškodovan splezal z drevesa.

 

A 37-08 nedelja, 24.08.2008  Mrzli vrh – Strano

 

Še med iskanjem prvega padalca  so bili reševalci  okoli 17.30 ure obveščeni o padcu še enega jadralnega padalca na južno pobočje Mrzlega vrha.  Na mesto nesreče so takoj napotili drugo ekipo, ki  je padalca, ki se je pri pristanku lažje poškodoval , poiskala, nato pa mu pomagala še pri sestopu v dolino.

 

A 38-07 ponedeljek, 25.08.2008 Kobariški Stol – pl. Božca

 

ak38 Ob 14.30 se je na pobočju Kobariškega Stola pod planino Božca poškodoval jadralni padalec. Med jadranjem je zaradi sunka vetra prišlo do frontalnega, zatem pa še do stranskega zapiranja padala. Z višine okoli 40 m je padel na strmo travnato pobočje in se pri tem huje telesno poškodoval. Reševalec GRS, ki se je nahajal v bližini, je poškodovanemu nudil prvo pomoč, na kraj pa je  bila napotena  ekipa reševalcev s terenskim vozilom. Za reševanje je bila zaprošena tudi posadka policijskega helikopterja, ki je na mesto nesreče pripeljala dežurnega zdravnika. Po zdravniški oskrbi ponesrečenca in pripravi na transport so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico. (fotografije  K.Rakušček in M.Lesjak))

 

Miljko LESJAK

GRS Tolmin

Natisni