Reševalne akcije A 29-31

Written on .

Akcija 29-08 Vodil vrh

pristanek Dne 05.08.2008 okoli 19. ure je na pobočju Vodil vrha nad Zatolmino jadral jadralni padalec. Sunek vetra mu je zaprl padalo, zatem pa je v "negativi" v spirali padal proti južnemu pobočju. 


Z rezervnim padalom je pristal 20 m visoko na drevesu v zelo strmem pobočju. Prijatelji so o padcu obvestili ReCO Nova Gorica, ta pa je za reševanje aktiviral gorske reševalce. Zaradi netočne informacije o lokaciji nesreče,   so reševalci kar nekaj časa zaman pregledovali javljene lokacije, saj se padala iz doline ni videlo. Šele potem, ko so stopili v stik s padalcem in pridobili GPS koordinate, so se lahko odpravili v pravo smer. Z  pomočjo GPS naprave so ga v temi z lahkoto našli, kar bi bilo drugače skoraj nemogoče. Že v trdi temi so z drevesa najprej rešili padalca, zatem pa še njegovo padalo. Pomagali so mu še pri sestopu v dolino. Reševanje je bilo zaključeno opolnoči.

 

 Akcija 30-08 Volarje

V preteklem tednu so bili reševalci angažirani tudi pri iskanju "izginulega" letala. V četrtek, 08.08.2008 v popoldanskem času je občan obvestil ReCO Nova Gorica na telefonsko šteilko 112, da je med Doljami in Volarji, na prodiščih ob reki Soči, izginilo jadralno letalo, ki je bilo zaradi nizke višine leta v težavah. Reševalci so pregledali teren na relaciji, kjer je bilo letalo nazadnje opaženo, stekle pa so že priprave za iskalno akcijo z večjim številom reševalcev. Policisti PP Tolmin pa so v tem času z zbiranjem obvestil ugotovili, da ni šlo za jadralno temveč za manjše motorno letalo, ki je z letom nadaljevalo v smeri proti Kobaridu.  

 

heli Akcija 31-08 Kobariški Stol

V ponedeljek, 11.08.2008 ob 14. uri je ReCO Nova Gorica po pozivnikih alarmiral reševalce GRS Tolmin za reševanje jadralnega padalca, ki se je poškodoval na Kobariškem Stolu. Poljskemu jadralnemu padalcu, ki je jadral nizko nad južnim pobočjem Stola, je nenadoma zmanjkalo vzgornjika, prišlo pa je tudi do stranskega zapiranja padala. Padel  je na strmo travnato pobočje, pri tem pa si je zlomil nogo nad gležnjem. Trije reševalci GRS, ki so se nahajali v bližini nesreče, so se takoj napotili na kraj, v bazi v Tolminu pa se je pripravila skupina z vso potrebno opremo za klasično reševanje. Zaradi poškodb in težje dostopnega terena je bila za reševanje zaprošena posadka policijskega helikopterja, ki je z dežurnim zdravnikom in policistom odletela na kraj. Kljub predhodnemu opozorilu padalcem o pristanku helikopterja, se je moral pilot kar potruditi, da je med njimi varno priletel do heliodroma v Tolminu. Tu se je v plovilo vkrcal še domači letalec reševalec. Na kraju nesreče so poškdovanemu padalcu nogo imobilizirali v vakuumsko opornico, zatem pa ga v trikotnem sedežu z elektromotornim vitlom dvignili v helikoper. Odpeljali so ga v šempetrsko bolnišnico. (fotografije)

 

 

Miljko LESJAK

GRS Tolmin

 

Natisni