Reševalne akcije A 24-28

Written on .

A 24-08,   19.08.2008  Tolmin

 Ob 20. uri je tečajnik pod nadzorom inštruktorja pristajal z zmajem na pristajališču pod Tolminom. Zaradi napake pri manevriranju je z zmajem  pristal na drevesu in nepoškodovan obvisel približno 10  m  visoko.  Prijatelji so po telefonu obvestili GRS. Na kraju je posredovalo 6 reševalcev, ki so po že ustaljenem postopku najprej varno spravili z drevesa zmajarja, nato pa še zmaja.  
A 25-08,   20.07.2008 ŠoštarOkoli 14.30 ure se je pri sestopu po brezpotju s Šoštarja proti Bači spotaknila  planinka in  padla po strmem skalnatem pobočju okoli  40  m. Pri padcu se je hudo telesno poškodovala in bila tudi v nezavesti.   Ker se ob prijavi ni vedelo za točno lokacijo nesreče, so bili za reševanje poleg tolminskih aktivirani tudi bohinjski reševalci. Za pomoč pa je bila zaprošena tudi dežurna reševalna ekipa na Brniku, ki je s posadko helikopterja SV priletela na kraj nesreče. Po nudeni zdravniški oskrbi in pripravi na transport, so ponesrečeno planinko z vitlom dvignili v helikopter ter jo odpeljali  v Klinični center v Ljubljano.
 A 26-08,  22.07.2008 Tolminska korita
Okoli  16.30 ure je italijanskemu državljanu v naraslo Tolminko v Tolminskih koritih padel pes. Po telefonu je preko 112 zaprosil za pomoč. Na kraju sta posredovala dva reševalca GRS, ki sta s čolnom pregledala strugo, v kateri sta tudi našla psa in ga rešila. Pomagala pa sta tudi italijanskemu državljanu, ki se je med iskanjem psa zaplezal v neprehodno pobočje.
 A 27-08,   26.07.2008 Krn
Ob 09.35 uri je oskrbnik Koče na Krnu preko 112 sporočil, da  je pod vrhom Krna onemogel 88. letni planinec, ki mu je postalo slabo. Takoj je bila aktivirana ekipa reševalcev za klasično reševanje, za pomoč pa je bila zaprošena dežurna ekipa Na Brniku. S helikopterjem SV  so prileteli na kraj in onemoglega planinca z vitlom dvignili v helikopter. Odpeljali so ga v Jeseniško bolnišnico.
A 28-08,   27.07.2008 Porezen
Okoli 09.15 ure je planinki pri vzponu na Porezen zdrsnilo in si je zvila gleženj. Zaradi bolečin poti ni mogla nadaljevati, zato je prijateljica po telefonu poklicala 112  in zaprosila za pomoč GRS.  Za posredovanje je bila zaprošena dežurna ekipa na Brniku, ki pa zaradi nizke oblačnosti in slabega vremena  s helikopterjem ni  poletela na kraj nesreče. Za reševanje je bila  aktivirana ekipa 10. reševalcev, ki je šla peš  na kraj nesreče in oskrbela poškodbo. V tem času pa se je vreme zjasnilo tako, da je na kraj lahko priletel helikopter SV z dežurno ekipo ter planinko odpeljal v  bolnišnico na Jesenice.
 Miljko LESJAKGRS Tolmin

Natisni