Akcije 22 - 8 in 23 - 8

Written on .

22V ponedeljek 30.06.2008 ob 13.40 uri je Regijski center Nova Gorica po pozivniku aktiviral reševalce GRS Tolmin za reševaje jadralnega padalca na pobočju Tolminskega Triglava.

Še med pospravljanjem opreme pa so jih obvestili, da imata dva jadralna padalca težave pri pristajanju pod Tolminom zaradi nevihte

V ponedeljek 30.06.2008 ob 13.40 uri je Regijski center Nova Gorica po pozivniku aktiviral reševalce GRS Tolmin za reševaje jadralnega padalca na pobočju Tolminskega Triglava. Škotski jadralni padalec je zaradi prenizkega leta nepoškodovan pristal vrh  drevesa približno 20 m nad pobočjem na nadmorski višini 690 m. Po pridobitvi točnih koordinat pristanka je ekipa reševalcev z vso opremo šla na kraj.  Po že ustaljenem postopku so z drevesa najprej varno spustili padalca, zatem  pa še padalo. Pomagali pa so mu še v dolino, kamor so se vrnili tik pred nevihto.
 
Še med pospravljanjem opreme pa so jih obvestili, da imata dva jadralna padalca težave pri pristajanju pod Tolminom zaradi nevihte, ki se je takrat razbesnela na tistem območju. Močan veter, ki je pihal, jih je zadrževal v zraku.  Enemu padalcu je uspelo pristati na območju predvidenega pristanka, drugega - padalko iz Litve, pa je močan veter odnesel čez reko Sočo proti Volčam, kjer je pristala v bližini gozda. Tam so jo reševalci našli in jo prepeljali v Tolmin.
 
V preteklem tednu so bili reševalci GRS Tolmin aktivirani za reševanje še trikrat. Pomagali so zdravniški ekipi na Petrovem brdu, kjer je udeleženec maratona 4.občin imel težave zaradi vročinske kapi. Skupaj z Enoto za HRI CZ NG so bili aktivirani za reševanje padalca na območju Lijaka, na pobočju Rodice in Črne prsti pa so iskali osebo, ki jo pogrešajo v Bohinju.
 
Miljko Lesjak
Postaja GRS Tolmin

Natisni