Reševanje planink na Kolovratu

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_20_Kolovrat_2021_8_zm.jpgV ponedeljek, 15.2.2021, nekaj po 11.30 uri se je po planinski poti iz Kovačič planine proti Gradu na Kolovratu vzpenjala skupina šestih planink. Približno 200 m pod cesto na Kolovratu je na zasneženi in poledeneli poti ena planinka zdrsnila in padla, druga pa jo je hotela zaustaviti, vendar je tudi sama zdrsnila. Po približno 40 m drsenja po strmem in poledenelem pobočju sta se obe hudo poškodovani zaustavili zagozdeni pod podrtim drevjem. Preostale v skupini so takoj poklicali na 112 in zaprosili za reševanje, ena pa se je spustila do poškodovanih za nudenje prve pomoči.

 Na klic operaterja iz ReCO Nova Gorica smo se tolminski reševalci takoj odzvali in dvemi terenskimi vozili odhiteli na Kolovrat, nato pa se peš z vso potrebno opremo spustili do kraja nesreče. Za pomoč pri reševanju smo zaprosili tudi dežurno ekipo HNMP na Brniku, ki jo je posadka helikopterja Slovenske vojske zelo hitro pripeljala na kraj. 

 Po zdravniški oskrbi poškodovanih planink in pripravi na transport so ju z elektromotornim vitlom potegnili v plovilo ter odpeljali v UKC Ljubljana na nadaljnje zdravljenje. 

 Trenutno so v visokogorju zelo nestabilne snežne razmere in nevarnost plazov je izredno velika. Kljub številnim opozorilom se je zgodilo kar nekaj tragičnih nesreč in reševalci smo imeli obilo dela. 

Planince in druge obiskovalce gora pa opozarjamo, da so te dni tudi v sredogorju poti zasnežene in močno poledenele, posebej še na senčnih severnih pobočjih. Ne samo dobra planinska obutev, tudi cepin in dereze naj bodo v teh dneh vedno v nahrbtniku.  

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Natisni