Postaja GRS Tolmin - reševanje dveh poškodovanih planincev

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_20_putrih.jpgLep in topel praznični 27. april - Dan upora proti okupatorju, so nekateri izkoristili tudi za sprostitev v naravi. Manjša skupinica planincev se je tega dne odpravila po nemarkirani poti od Putriha proti Idrijski Beli. Na izpostavljenem in krušljivem prehodu iz grape se je planinki odlomila korenina, za katero se je prijela. Skupaj s prijateljem, ki jo je skušal zadržati, sta zdrsnila s poti in padla čez skale kakšnih 10 - 12 m globoko v grapo. Pri padcu sta se oba hudo telesno poškodovala. 

Prvo pomoč sta jima takoj nudila prijatelja v skupini. Prijateljica je poklicala na 112 in zaprosila za reševanje, nato pa počakala pri poškodovanih, prijatelj pa je sestopil do ceste in usmeril reševalce proti ponesrečenim. Brez te pomoči bi kraj nesreče le stežka našli.

Na kraju  smo posredovali gorski reševalci Postaje GRS Tolmin, gasilci PGD Idrija in zdravstvena ekipa NMP ZD Idrija. Za pomoč pri reševanju  smo zaprosili tudi posadko helikopterja Slovenske vojske, ki je na kraj pripeljala dežurno ekipo HNMP na Brniku in letalca reševalca.

Oba poškodovana smo pregledali, oskrbeli in imobilizirali poškodbe. Posadka helikopterja ju je z elektromotornim vitlom dvignila v plovilo, nato pa prepeljala v UKC Ljubljana na zdravljenje.

 V intervenciji na kraju je posredovalo okoli 30 reševalcev in gasilcev, ki jim je posadka helikopterja zelo olajšala delo. Klasičen transport poškodovanih na nosilih bi bil na tem terenu zelo zahteven.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

GRS Tolmin

Miljko Lesjak

Natisni