Postaja GRS Tolmin med januarjem in majem 2018

Written on .

Reševanje poškodovanega zmajarjaV sredo 23.05.2018 ob 12.30 uri so nas iz ReCO Nova Gorica obvestili, da je pod vzletiščem na Kobali v gozd strmoglavil zmajar in se pri tem hudo telesno poškodoval.

Obvestilu za reševanje se je takoj odzvalo 10 reševalcev Postaje GRS Tolmin.  S terenskimi vozili smo odpeljali na Kobalo, od tam pa peš z vso potrebno opremo na kraj nesreče. Za pomoč pri reševanju smo zaprosili tudi posadko helikopterja Slovenske vojske in zdravnico letalko GRS v dežurni ekipi HNMP na Brniku. V Tolminu so v plovilo vkrcali še letalca reševalca in oba s pomočjo elektromotornega vitla spustili na kraj nesreče.

 Hudo poškodovanega državljana Nemčije smo na kraju imobilizirali na zajemalna nosila in pripravili za transport. Iz gozda smo ga prenesli okoli 70 m višje na čistino, kjer so ga s pomočjo EM vitla dvignili v helikopter in odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana. 

 V tem letu smo reševali 7  gornikov, 4 padalce, zmajarja, gorskega kolesarja in kajakaša. V 8 primerih pod rubriko razno pa smo iskali pogrešane občane, pomagali enotam CZ pri odstranjevanju NUS iz 1. svetovne vojne, v enem primeru pa smo pomagali lastniku pri reševanju živali, pa še kaj bi se našlo.

 To je bila letos  22. intervencija Postaje GRS Tolmin.  Kot zanimivost, tudi lani smo v tem času beležili 22 intervencij, a je številka do konca leta potem poskočila na 98.  Upajmo, da letos ne bo tako.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj

 Miljko Lesjak

Postaja GRS Tolmin

 

Natisni