Postaja GRS Tolmin, nesreča planinca na Krnu

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_15_GRS-Krn_2015_3.jpgLetošnja statistika nesreč je na območju, ki ga pokriva Postaja GRS Tolmin, že kar grozljiva. Kar enajst reševanj od dvainpetdesetih se je končalo s smrtnim izidom. Dve sta se zgodile planincem v gorah, tri občanom, po dve pa pri aktivnostih na vodi, v zraku in pri delu v gozdu. Veliko preveč, če pomislimo, da smo šele nekje v začetku druge polovice leta. V zadnjih treh letih smo povprečno letno v evidence zabeležili po sedem smrtnih primerov. 

 

 Zadnja nesreča s smrtnim izidom se je zgodila v petek, 14.08.2015 pod zahodno steno Krna. Tridesetletni planinec z bivališčem v Ljubljani se je v dopoldanskem času iz Drežnice odpravil na Krn. Namenil se je po zavarovani plezalni poti imenovani Zahodna Drežniška pot. Do večera se svojcem ni oglasil, zato so ti nekaj po 20. uri za pomoč zaprosili Gorske reševalce.  Po bližnjih planinskih kočah smo preverili, če se je kje oglasil, vendar so bili vsi odgovori negativni.  Dvanajst gorskih reševalcev se je v trdi temi odpravilo na pregled vseh poti, ki vodijo na Krn, tako iz smeri Drežnice kot tudi iz smeri planine Kuhinja. 

Nekaj po 22. uri smo pogrešanega  našli pod Zahodno steno Krna v Zagonu, v neposredni bližini zavarovane plezalne poti. Žal mu ni bilo več pomoči. Padca preko stene ni preživel.

Po opravljenem policijskem ogledu smo ga s pomočjo vrvne tehnike spustili iz strmega pobočja na planinsko pot in ga na nosilih  prenesli v dolino. Reševanje smo zaključili okoli 5. ure zjutraj.

 Za tolminske gorske reševalce to reševanje ni bilo edino v tem tednu. 

 V četrtek 13.08.2015 je nekaj pred 18. uro na drevesu na pobočju Tolminskega Triglava zasilno pristal jadralni padalec. Pri padcu se ni poškodoval. Do prihoda reševalcev na kraj nesreče se je sam že spustil z drevesa na tla. Veliko dela pa so imeli reševalci s snemanjem padala, saj je bilo to zelo zamudno. Z reševanja so se vrnili že v trdi temi okoli 23. ure.

 Reševanje se še ni zaključilo, ko so nas iz ReCO Nova Gorica obvestili, da pogrešajo tri osebe, ki so se niso vrnile s spusta po soteski Gačnika v Gorenji Trebuši, kamor so se odpravili že zjutraj. Ponoči so reševalci poskušali vzpostaviti stik s pogrešanimi, vendar jim to zaradi teme in šumenja vode v soteski ni uspelo. Zjutraj je stekla iskalna akcija, a je bila kmalu prekinjena, saj so se soteskarji oglasili in sporočili, da so nepoškodovani prišli iz soteske. Zaradi polomljenega drevja v soteski se jim je že tako dolg in zahteven spust še podaljšal in so morali noč preživeti v njej.

 V sredo  12.08.2015 si je pri sestopu na pobočju Gradiške Ture planinka pri padcu poškodovala nogo. Na kraju nesreče so posredovali reševalci GRS Tolmin iz skupine Ajdovščina, katerim so na pomoč priskočili tudi reševalci GRS Ljubljana iz skupine Postojna. Skupaj so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo na nosilih prenesli do parkirišča, kjer so jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ajdovščina.

 V torek 11.08.2015 so nas aktivirali za reševanje na reki Soči, kjer se je v bližini   Trnovega ob Soči prevrnil napihljivi čoln. Ena oseba se je uspela rešiti na breg, druga pa je ostala ujeta pod vodo. Mimoidoči raftarji so hitro reagirali in kmalu uspeli kajakaša izvleči iz vode ter pričeti z oživljanjem. Po prihodu gasilcev, gorskih reševalcev in zdravstvenega osebja NMP na kraj so ti složno nadaljevali z oživljanjem še več kot uro. Po zdravniški oskrbi in pripravi na transport je nezavestnega kajakaša posadka helikopterja LPE z dežurno ekipo GRS z elektromotornim vitlom dvignila v plovilo in odpeljala v najbližjo bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Žal se je tudi upanje za preživetje slovaškega kajakaša po nekaj dnevih žalostno končalo.

Gorski reševalci si lahko le želimo, da bi se tako črna statistika nesreč z današnjim dnem končala.

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Foto in besedilo: Miljko Lesjak

 

Natisni