Helikopterska vaja 2015

Written on .

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_15_Heli_vaja_2015_6.jpgV ponedeljek, 20.04.2015 smo reševalci Postaje GRS Tolmin opravili usposabljanje za delo s helikopterjem za "modul A". Točno opoldne smo se zbrali na letališču v Ajdovščini.  Na posadko helikopterja LPE in inštruktorje letalce reševalce smo morali malce počakati, potem pa se je usposabljanje lahko pričelo.

 

Po teoretičnem delu, kjer so nas seznanili s pravili gibanja okoli helikopterja in v njem, nevarnostmi in postopki v sili je sledilo še obvezno pisno preverjanje znanja. 

Vse teoretično znanje smo morali zatem pokazati pri praktičnem delu usposabljanja. Ponovili smo vstopanje in izstopanje  ter vnašanje nosil s ponesrečencem v lebdeč helikopter. Po štirih urah smo usposabljanje uspešno zaključili z obvezno analizo.

Usposabljanja za delo s helikopterjem se je udeležilo 24 reševalcev Postaje GRS Tolmin in ena pripravnica za reševalko Društva GRS Bovec. S tem usposabljanjem smo izpolnili enega od pogojev za licenco za reševanje za naslednja 3 leta. 

Večina reševalcev je morala za udeležbo na tem usposabljanje koristiti letni dopust.  Verjetno bi se usposabljanja udeležilo še več, predvsem mlajših reševalcev, a marsikateri med njimi ni mogel zapustiti delovnega procesa ali kot samostojni podjetnik za ta dan odkloniti delo, s katerim se preživlja. 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Foto in besedilo: Miljko Lesjak

 

Natisni