Koči na planini Razor podaljšali certifikata

Written on .

Po pavzi v času koronskih ukrepov je na sejmu Alpe – Adria potekala b_250_150_16777215_00_images_P7210685.JPG10. konferenca planinskega gospodarstva (18.2.2023), ki ji je sledil letni Zbor gospodarjev, najvišjega telesa Gospodarske komisije PZS. V družbi ostalih slovenskih planinskih postojank so 𝐤𝐨č𝐢 𝐧𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐢 𝐑𝐚𝐳𝐨𝐫 𝐳𝐚 𝐨𝐛𝐝𝐨𝐛𝐣𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏-𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐩𝐨𝐝𝐚𝐥𝐣š𝐚𝐥𝐢 𝐯𝐞𝐥𝐣𝐚𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐤𝐚𝐭𝐚 𝐎𝐤𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐳𝐧𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐬𝐤𝐚 𝐤𝐨č𝐚.
𝐙𝐚 𝐨𝐛𝐝𝐨𝐛𝐣𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐-𝟐𝟎𝟐𝟓 𝐩𝐚 𝐬𝐨 𝐣𝐢 𝐩𝐨𝐝𝐚𝐥𝐣š𝐚𝐥𝐢 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐯𝐞𝐥𝐣𝐚𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐤𝐚𝐭𝐚 𝐃𝐫𝐮ž𝐢𝐧𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐳𝐧𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐬𝐤𝐚 𝐤𝐨č𝐚.

Na konferenci je bila sicer osrednja tema preventiva požarne varnosti. V svojih predstavitvah so predavatelji obravnavali predpise in realnost požarne varnosti v planinskih kočah, dodatne ukrepe varstva pred požari za različne situacije in statuse planinskih koč ter ustrezno požarno zavarovanje planinskih koč.
V drugem delu konference so obdelali predstavitev podatkov in stanja planinskih koč na podlagi anketnega vprašalnika, predstavili nov rezervacijski sistem za planinske koče ter pregledali vzroke, zakaj obstoječi rezervacijski sistem Alpsonline ne omogoča učinkovitega upravljanja z rezervacijami. V letošnjem letu naj bi prešli na bolj prilagodljiv slovenski rezervacijski sistem (Bentral). Spregovorili so tudi o izzivih planinskega gospodarstva v luči spreminjajočih se ekonomskih, družbenih in okoljskih razmer, ki imajo za posledico spremenjena pričakovanja in zmožnosti pri upravljanju planinskih koč. Novih izzivov torej nikoli ne zmanjka.
-žr-

Natisni