Razstava fotografske skupine PD Tolmin v Novi Gorici

Written on .

Razstava bo na ogled do 18. oktobra 2013.

Fotografska skupina PD Tolmin vabi v sredo, 2.10.2013, ob 19. uri na odprtje razstave fotografij v galeriji rotunda SNG v Novi Gorici.
Avtorji fotografij, ki sodelujejo na razstavi: Milena Brešan, Darja Gruntar, Drago Hugo, Miran Klinkon, Goran Lipušček, Martin Gerlič, Borut Klanjšček, Darinka Gaberščik, Miljko Lesjak, Jožko Florjančič, Marjan Černigoj, Danilo Lesjak.
Prijazno vabljeni.                                    

Fotografska skupina Planinskega društva Tolmin je pod mentorstvom zlatega odličnika FIAP Rafaela Podobnika uspešno prehodila pot od ustanovitve leta 2008 do vpisa v Fotografsko zvezo Slovenije letošnjega leta. Čeprav deluje v društvu, kjer je na prvem mestu dokumentarnost, se ne omejuje na planinsko motiviko in vseskozi daje prednost izrazni fotografiji. Prelepa Tolminska, čustvene Tolminke in puntarski Tolminci so dočakali priložnost, da lepoto, misli in čustva izražajo z umetniško fotografijo.

Pred nami je 3. razstava Fotografske skupine, ki po izrazni moči dosega in v vrhovih presega državni nivo. Avtorice in avtorji uspevajo, da fotografski dokument nadgradijo z občutki, čustvi, razpoloženji, asociacijami, dvoumnostmi, refleksijami , vzgibi srca. Pozna se, da je kar nekaj članov že pred ustanovitvijo skupine prijateljevalo s fotografijo. Počasi pa se bomo morali sprijazniti tudi z mislijo, da elektronska temnica in vsesplošna računalniška opismenost omogočata hitrejši razvoj od klasične kemične temnice. Naj bo kakor koli, Primorci smo veseli novega fotografskega središča.

Mirno lahko rečemo, da je tolminska izrazna fotografija po premoru ob prelomu tisočletja ponovno vzcvetela. Naj cveti naprej, saj to občinstvo želi, pričakuje in zahteva.                                                                      

                                                                                       Rafael Podobnik, EFIAP/p

Natisni