Planinsko društvo Tolmin

Cvetka Jug prejela spominsko plaketo PZS

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2018_Cvetka_2018_3.jpgV soboto 1. decembra je bila v Mojstrani letošnja slovesna podelitev najvišjih priznanj PZS posameznikom za njihovo dolgoletno in prizadevno prostovoljno delo v planinstvu. Pripravili sta jo PD Dovje-Mojstrana, ki letos obeležuje 90-letnico svojega delovanja in Občina Kranjska Gora, ob sodelovanju Planinske zveze Slovenije.

Kulturni program, v katerem so nastopili vokalna skupina Triglavski zvonovi in učenci Osnovne šole 16. decembra Mojstrana, so pospremili s svojimi nagovori predsednik PZS Jože Rovan, predsednik PD Dovje-Mojstrana Gregor Berce in župan občine Kranjska Gora Janez Hrovat. Slavnostni govornik je bil generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin. Podelitve svečanih listin za izjemen pečat planinstvu in organizaciji (10), spominskih plaket za uspešno in predano delovanje ob življenjskih jubilejih (11) in priznanj PZS za posebne dosežke v letu 2018 (4), se je udeležila petčlanska delegacija našega društva. Med nagrajenci je bila tudi Cvetka Jug, ki je prejela spominsko plaketo PZS ob svoji 70-letnici.

Ob tej priložnosti ji iskreno čestitamo!

PD Tolmin je v predlogu za spominsko plaketo PZS Cvetki Jug podalo naslednjo OBRAZLOŽITEV:

Cvetka Jug je članica PD Tolmin od leta 1959. Na različnih področjih dela ostaja planinstvu zvesta vse do danes.

V letih 1970 – 1978, ko je PD Tolmin imelo močno sekcijo tudi v Anhovem, in ko je Cvetka kot predmetna učiteljica tam poučevala na Osnovni šoli Jožeta Srebrniča v Desklah, je ustanovila uspešno planinsko skupino Mladinskega odseka PD Tolmin. V šolskem letu 1974/75 je tam vodila tudi planinsko šolo.

V obdobju 1972 – 1973 je Cvetka postala članica Upravnega odbora PD Tolmin. V upravni odbor društva se je ponovno vključila leta 1989 in v njem aktivno deluje vse do danes.

Vse od leta 1989 do 2005 je vzorno opravljala naloge tajnice, imela brezhibno urejeno dokumentacijo in odlično urejala društveni arhiv.

V letih 2007 do 2013 je bila podpredsednica društva.

Vmes je bila tudi predsednica odbora za priznanja pri PD Tolmin.

Že vse od nastanka društvenega glasila Krpelj, leta 2000, aktivno deluje v njegovem uredniškem odboru in v celoti opravlja tudi jezikovni pregled glasila.

Veliko si prizadeva za promocijo društva. Večkrat se oglasi s prispevki tudi v društvenih planinskih novicah, v Planinskem vestniku, pa tudi v drugih medijih. Že vsa leta skrbi za redne objave o dejavnostih društva na društvenih oglasnih mestih, vse pa popestreno s fotografijami. Dejavno sodeluje pri številnih posameznih projektih, kjer v celoti poskrbi za organizacijo in izvedbo ter sodeluje na ustreznih stojnicah (bukvarna, praznik frike in drugo).

Aktivno  sodeluje pri organizaciji društvenih proslav, ali pri koči v planini Razor ali v Tolminu (120-letnica društva leta 2016, …). Zadnji tak primer je bila priprava in postavitev zanimive razstave ob 70-letnici koče na planini Razor, razstave fotografij o gradnji  in kasnejših širitvah koče ter prejšnjih obletnicah, seveda vse skupaj z obrazložitvami. Vedno je tudi pripravljena priskočiti na pomoč v koči.

            Cvetka Jug je pri delu našega društva nepogrešljiva, vestnost in natančnost pri delu sta njeni stalnici, pa  kjerkoli se srečujemo z njo, pri njenem društvenem ali tudi prej poklicnem delu. Njena vselej prisotna urejenost, ni le navidezna zunanja podoba, zrcali se tudi v brezhibno opravljenih nalogah. To delo je zelo pomembno, tiho in neopazno, tako kot je v svoji skromnosti tudi Cvetka sama. S svojim pomirjevalnim odnosom do ljudi je nepogrešljiva tudi v težjih situacijah, ki so znotraj društvenega dela realnost. Včasih že s svojo prisotnostjo, ne da bi se oglasila ali kogarkoli žalila, pomaga umirjati strasti, ki se med društvenimi delavci včasih preveč razplamtijo.

 

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Besedilo: Žarko Rovšček

Foto: Manca Čujež, Žarko Rovšček

Natisni E-naslov