Planinsko društvo Tolmin

Zadnja vloga Angelce Brešan

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2020_angelca2.jpgV četrtek, 26. marca 2020, se je v svojem 88. letu za vedno poslovila Angelca Brešan. Upoštevajoč trenutne razmere, so se svojci od nje poslovili v ožjem krogu, nekateri so ji posvetili trenutke zbranosti ob njeni žari na dan pogreba, mnogi so jo v mislih s spoštljivim odnosom pospremili na zadnji poti. Žal se od nje nismo mogli posloviti kot bi si želeli, a vsem, ki smo jo tako ali drugače poznali in spoštovali, je skupno predvsem to, da nam bo ostala v neizbrisnem spominu. Temu je največ pripomogla sama.

Ob vsakem javnem nastopu Folklorne skupine Razor, pri kateri je nastopala kot članica dramske skupine, smo s pričakovanji zrli na oder. Dolgo vrsto let, vse od začetka delovanja folklorne skupine leta 1985, je skupaj z Ludvikom Janežem in drugimi igralci v zabavnih skečih, v melodični narečni govorici, predstavljala odnose med materjo in sinom, pogovore med sosedami, snubljenje, zdravljenje z uroki in podobno. Kot prava ljudska pripovednika sta z Ludvikom velikokrat nastopila tudi samostojno v vrtcih, šolah in drugje, s pravljicami iz ljudskega izročila in dogodivščinami iz kmečkega življenja. Nemalokrat sta se izkazala tudi kot oblikovalca besedil. Vse to je veliko pripomoglo k splošni prepoznavnost Folklorne skupine Razor, ki poleg številnih nastopov doma in v tujini redno gostuje tudi na planinskih srečanjih in jubilejnih prireditvah PD Tolmin. Zato ni slučaj, da sta Angelca in Ludvik za ohranjanje ljudskega izročila prejela priznanje Občine Tolmin 2006.

Angelca Brešan se je s sprostitvijo naravnega talenta, ki ga je ob vsakem nastopu sejala med nas, lahko umaknila iz neizprosnega vsakdana, življenjskih tegob in se vračala v čase svoje mladosti. V začetku leta 2011, ko so ji zaradi zdravstvenih težav postali številni nastopi prenaporni, je zbranim članom folklorne skupine sporočila, da se umika iz aktivnega dela. Obljubo, da bo na domačih prireditvah še nastopala, je držala še nekaj let. Še smo jo srečevali na ulicah Tolmina, na različnih prireditvah, dokler se ni bila prisiljena povsem umakniti. Prijazen pozdrav ali nagovor je vselej pospremila s svojim dobrotljivim, največkrat hudomušnim nasmeškom, za katerim je skrivala zakladnico svojih življenjskih modrosti. Taka nam bo ostala v spominu.

 ŽR

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Foto: Arhiv PD

Natisni E-naslov