Planinsko društvo Tolmin

Postaja GRS Tolmin - promocija nove knjige za uspešen zaključek jubilejnega leta

SkupnaV sredo 19. decembra zvečer smo bili priča prijetnemu zaključku letošnjega jubilejnega leta Postaje GRS Tolmin, obenem pa zadnjem zimskem planinskem večeru PD Tolmin v letošnjem koledarskem letu. Avla Knjižnice Cirila Kosmača je bila spet polna obiskovalcev. Tokrat je bila na sporedu predstavitev knjige Jožeta Andlovica, Kadar boš na rajžo šel – Dnevnik himalajskega zdravnika, ki je bila že večkrat poprej najavljena v sklopu celotnega programa letošnjih jubilejnih prireditev.

Knjigo smo na kratko predstavili že v prejšnjih prispevkih. O njeni vsebini in razlogih, ki so botrovali njeni izdaji, o njenem avtorju, je spregovoril Žarko Rovšček, ki je knjigo uredil in napisal obširno spremno besedo.

Večer so glasbeno in svečano obarvali zvoki citer Danice Butinar, ki je tudi v nadaljevanju s svojimi vložki lepo popestrila govorni del predstavitve. Le-to so s svojim obiskom počastili številni prijatelji in znanci Jožeta Andlovica iz različnih krajev Slovenije, najbolj opazni štirje njegovi tovariši, himalajci z odprave na Kangbačen 1965, Marko Butinar, Pavel Dimitrov, Tone Sazonov – Tonač z ženami in Tone Škarja. Slednji je tudi uvodoma nagovoril prisotne in prispeval nekaj osebnih spominov na dr. Jožeta Andlovica. Predstavitvenega večera sta se udeležila tudi Jožetova žena Darinka in sin Jože. V kulturni del programa se je potem s svojo staro in nepogrešljivo harmoniko vključil Pavel Dimitrov, ki je občinstvo tudi nagovoril. Harmonika je bila njegova zvesta spremljevalka vselej in povsod, tudi na  odpravi na Kangbačen leta 1965, zato je sodila tudi v svečani sredin večer. Za lažje razumevanje vsebine knjige in delovanja odprave je bila že pred začetkom predstavitve pripravljena krožna projekcija fotografij s kratkimi pojasnili. 

Vsaka promocija kake nove knjige je razlog za veselje, saj pomeni prvi stik »novorojenca« z javnostjo in bodočimi bralci. Tokratni dogodek je bil uradna in prva predstavitev zadnje publikacije Postaje GRS Tolmin v letošnjem, z različnimi dogodki bogatem jubilejnem letu, obenem pa tudi spominski večer, posvečen dr. Jožetu Andlovicu, ki je pred desetimi leti v istem prostoru prisostvoval predstavitvi svojega knjižnega prvenca Skozi sotesko druge svetovne vojne. Prednovoletno vzdušje, veselje ob novi knjižni izdaji in bolj spontan kot vnaprej planiran kulturni program, so obiskovalce napolnili s pozitivnimi sporočili. Takemu razpoloženju gotovo tudi pokojni Jože Andlovic, s svojo prislovično vedrino, ne bi oporekal. Tudi tokrat, že nekaj let po svojem slovesu,  je združil na enem mestu številne dobro misleče ljudi, ki se po uradnem delu predstavitve kar niso mogli raziti. Na pobudo citrarke Danice Butinar pa je med programom celo zazvenela pesem.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Fotografije: Miljko Lesjak  

Natisni E-naslov