Planinsko društvo Tolmin

Občni zbor jamarske sekcije, 12.2.2016

Vsako leto februarja, se jamarji zberemo na letnem občnem zboru, da preletimo aktivnostib_150_100_16777215_00_images_Jana_arga.jpg minulega leta in napravimo načrt dela za naprej. Letos se je zbora udeležilo 14 jamarjev in 2 gosta.
Načelnik sekcije Zdenko Rejec je v svojem poročilu na kratko predstavil letno statistiko in aktivnosti. Poudarek je bil na raziskovanjih jam Migovca. Podana so bila tudi poročila inštruktorjev, blagajnika in jamarske reševalne enote.
Po uradnem delu so bila na vrsti volitve, saj se je g. Rejec odločil da vodenje kluba prepusti mlajši generaciji. Za novo načelnico je bila izvoljena Jana Čarga, dolgoletna članica JSPDT.
V okviru volitev so bila tudi dogovarjanja o tem, kdo bo nadomestil vlogo inštruktorjev ter blagajnika.
Po uradnem delu je sledila pogostitev in sproščeni pogovori.
Tekst Jana Čarga, foto ICCC

Preberi več

Natisni E-naslov

Glasovanje za osebnost Primorske 2015

Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper ter komisije vseh treh medijev vsako leto izberejo osebnost Primorske. Med kandidati za naziv osebnost Primorske 2015 je v mesecu novembru tudi Zdenko Rejec, predsednik tolminskih jamarjev, ki so nominirani za izjemen podvig, povezavo jamskih sistemov Primadona in Migovec, tako da celotno raziskano področje podzemlja Migovca  dosega dolžino 35.800 m.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. z glasovnico - glasovnice bodo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. decembra, opoldne. Do srede, 2. decembra, opolnoči bodo zbirali tudi glasove na avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV). Glasujete tako, da sledite navodilom na odzivniku in odtipkate zaporedno številko kandidata. Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani http://www.primorske.si/Plus/Osebnost-Primorske Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

Preberi več

Natisni E-naslov

Tolminski jamarji nadgradili dolgoletna prizadevanja

b_150_100_16777215_00_images_stories_jamarji_2015_Povezava_2.jpgV soboto, 24. oktobra 2015, so tolminski jamarji, Andrej Fratnik, Iztok Možir in Dejan Ristić dosegli nov zgodovinski uspeh. Med globinskim prečenjem so povezali sistema Migovec in Primadona. S tem so uresničili preroške besede načelnika Jamarske sekcije PD Tolmin, Zdenka Rejca, iz leta 2013: »Popolnoma realno je naše pričakovanje, da bomo v kratkem priključili najdaljši jami še tretji sistem Primadono.«  
Gre za uspešno povezavo jamskih sistemov Primadona in Migovec, potem ko so prekopali prehod skozi približno 20m dolg podor, na nivoju ene izmed treh fosilnih galerij (okrog 150m pod površjem). Celotno raziskano področje podzemlja Migovca tako dosega dolžino 35.800 m (točne meritve bodo morali še opraviti), kar podaljšuje že pred leti doseženo oznako najdaljše jame v Sloveniji. Ker gre zgolj za povezavo, je treba poudariti, da je v Migovcu še veliko raziskovalnih možnosti tudi za prihodnje generacije jamarjev.  

Preberi več

Natisni E-naslov

Jamski sistem Migovca podaljšan na 35,8 km

b_150_100_16777215_00_images_PA252351ABC.jpgTolminski jamarji so v soboto, 24. oktobra 2015, dosegli nov zgodovinski uspeh. Trojica, Andrej Fratnik, Dejan Ristič in Iztok Možir, so ob 10. uri vstopili v jamo Mona tip, da bi raziskali del jame poimenovan Vzporedni svet. V globini 160 m pod površjem Migovca so okoli 17. ure  prebili podor, ki je presekal galerijo, ki se nadaljuje v jamo M 18 (ta je bila odkrita že leta 1996). Tako so povezali jamski sistem Tolminskega Migovca, tako da skupna dolžina povezanih jam (Mona tip, M 18, sistem MIG in M16) znaša 35 km in 800 m. Zagnanim jamarjem iskreno čestitamo in želimo še veliko uspešnih raziskovanj.   

Natisni E-naslov

Z Miga na Kuk 2013

Tudi letos smo člani jamarske sekcije skupaj z jamarskimi kolegi iz Anglije (ICCC) srečno in ponovno uspešno izpeljali  že tradicionalni poletni jamarski raziskovalni tabor na Tolminskem Migovcu.

Raziskovalni tabor pod imenom "Z Miga na Kuk" je potekal od 12 julija do 16 avgusta. 

Prve dni je potekal predvsem transport (prenašanje) opreme iz Tolminskih Raven do površinskega tabora na Migovcu, nato pa smo nepretrgoma raziskovali do nedelje, 11 avgusta. Nato je sledilo še razopremljanje in pospravljanje in transport v obratni smeri. V petek, 16 avgusta, pa smo pripravili manjše slavje in se poslovili za letos. Naslednji dan so se angleški kolegi odpravili proti domu.

V tem času smo na novo odkrili in izmerili preko 2 km novih rovov in za toliko podaljšali naš najdaljši jamski sistem Migovec, istočasno pa smo nadaljevali z raziskavami v še nepovezanem sistemu Primadona in se sistemu Migovec zelooo približali. 

Zaenkrat samo toliko. Moramo namreč uredit zapiske, meritve, slike, spomine....

Uradne rezultate raziskav z načrti in s slikami bomo predstavili v jeseni!

Natisni E-naslov