Planinsko društvo Tolmin

Soški AO - poročilo 2009

 

Poročilo o aktivnostih SAO v letu 2009

 

Splošno

Leta 2009 je Soški AO sestavljalo skupaj 43 članov, od tega 18 aktivnih. Pri Komisiji za alpinizem je bilo registriranih 8 alpinistov, 8 pripravnikov in 2 alpinistična inštruktorja. Skupaj smo opravili 343 alpinističnih tur doma in v tujini. Poleg klasičnih tur smo bili dejavni tudi na področju odprav v tuja gorstva in plezališča.  Nadaljevali smo z izobraževanjem članov odseka in z delom z najmlajšimi. Poleg tega smo opravili tudi nekaj delovnih akcij.

Alpinistične  aktivnosti

Letne smeri

Plezali smo predvsem v Julijskih Alpah, nekoliko manj pa v tujini. Poleg mnogih lažjih, smo preplezali tudi nekaj zahtevnejših smeri.

Darko Podgornik in Ivan Rejc sta v Ojstrici preplezala Spominsko smer Iva Reye, V Travniku Zajedo, V S. Triglavski steni kombinacijo Petrnelove in Skalaške in v Široki peči smer Juvan-Šteblaj. Darko je z Mirando Ortar preplezal kombinacijo Serenada – Stopnice v nebo, v Triglavski steni. Marko Gruden je z Ivanom Rejcem splezal Sivi ideal v Jerebici in Hudičev steber v Prisojniku. Elvis Pavšič in Marko Koren sva preplezala Zajedo kriminalcev v desnem delu Loške stene in smer Cesar-Comici v osrednjem delu stene. Elvis je preplezal še Direktno smer v Špiku.

Ob priliki 30-letnice odseka smo konec julija organizirali plezalni tabor v Dolomite, ki se ga je udeležilo 11 članov. Plezali so v skupini Fanis, v stolpih nad prelazom Falzarego in v Toffani. Blaž Konec, Sandro Krajnik, Marko Gruden, Miranda Ortar, Andrej Smrekar, Gregor Brešan, David Kapitan, Dejan Ivančič in Matjaž Smrekar so preplezali smeri Via Dibona, Via Lacadelli, Constantini-Ghedina, Via Alvera in Primo Spigolo.

Tradicionalno smo plezali v Paklenici, šest pa se nas je odpravilo na nekoliko daljšo pot v Meteoro in italijanske Alpe.

Turna smuka

Na področju turne smuke so bili dejavni predvsem Peter Poljanec, Miranda Ortar, Simon Čopi ter Dejan in Primož Lapanja. Opravili so pristope in spuste v Kaninskem in Krnskem pogorju, na Kanjavcu, Lepem Špičju in na Mangartu. V tujini pa na Grossglocknerju, Monte Rossi, Lyskamu, Könnigspitze in Hohfailerju. Posebej velja omeniti spuste s snežno desko Petra Poljanca s Stadorja (Kanin), Kanjavca in z Monte Rosse po Marinellijevem ozebniku. Miranda je opravila z zahtevno Haute rute.

Zimske smeri – grape

Preplezanih je bilo večina bližnjih klasičnih grap v Krnskem pogorju, stenah nad  Belopeškimi jezeri, Matija Klanjšček pa je obdelal grape v Storžiču, Begunjščici in okoliških hribih.

Zaledeneli slapovi

Idealne razmere Januarja 2009 in nekaj dni decembra 2009 so omogočile, da smo preplezali veliko število zaledenelih slapov, med katerimi je nekaj tudi prvenstvenih. Preplezali smo večino bližnjih slapov, med njimi tudi tiste , ki zelo redko zamrznejo. Plezali smo nad Drežnico, v grapah in dolinah Baške grape, pod Čadrgom, v Trenti, Loški Koritnici, Rajblju in v Sappadi. Prvenstvene slapove so pod Kožljakom plezali Andrej Smrekar, Gregor Brešan, David Kapitan in Boštjan Sovdat. Peter Poljanec in Sebastjan Domenih pa sta preplezala prvenstveni slap v dolini Zadlaščice.

Odprave

Peter Poljanec se je z Maticem Joštom odpravil v Tadžikistan. V SV steni Pik Engelsa sta poskušala preplezati zahtevno prvenstveno smer in delno tudi uspela.

Dejan in Primož Lapanja sta se odpravila v Peru (Cordillera Huaihuash), kjer sta opravila 3 pristope na 5.000 m in v Jirishinki priplezala do 6.000 m.

V Peruju je nekaj pristopov do 4.6000 m opravil tudi Igor vidrih.

Izobraževanje

Miranda Ortar in Simon Čopi sta se udeležila izpopolnjevalnega tečaja za alpinistične inštruktorje v letni tehniki.

Elvis Pavšič in Marko Koren sva uspešno opravila izpit za alpinista.

V prvih mesecih leta 2009 smo zaključili z alpinistično šolo. Na planini Razor smo tečajnikom demonstrirali ledeniško navezo in zimsko tehniko. V GUC pa smo konec leta izvedli osvežilni tečaj letne tehnike za tečajnike.

Športnoplezalni odsek

Peter Mrak vodi šolo športnega plezanja za 35 otrok. Poleg treningov na umetni steni v GUC obiskujejo tudi razna tekmovanja.

Ostalo

V plezališču na Čiginju so prizadevni člani očistili levi del stene. Pod kopitcem pa je nastal nov manjši sektor s šestimi smermi.

Plani za leto 2010

Aktivnost odseka bomo poskušali vzdrževati na sedanji ravni. Nekoliko več časa bomo posvetili delu s tečajniki, da jih pripravimo na samostojne ture.

Jeseni je predviden pričetek Alpinistične šole. Po izkušnjah iz preteklih let lahko pričakujemo 10 - 15 udeležencev.

Julija je predvidena odprava 8-ih članov odseka v Kirgizijo s ciljem osvojiti vrh Pik Lenina.

Spisal: Marko Koren (načelnik SAO)

Ladra 5. 2. 2010

 

 

 

Natisni E-naslov