Planinsko društvo Tolmin

Po poti kulturne dediščine

b_200_160_16777215_00_images_stories_pd_izleti_P2083103.JPGNa Slovenski kulturni praznik, 8. februarja 2016, smo se pod vodstvom Rudija podali po poti kulturne dediščine na Gorenjsko. Kljub slabemu vremenu se nas je zbralo kar lepo število: štirideset udeležencev. Že na jutranjem vlaku smo si dajali pogum z upanjem, da bo na drugi strani predora, na bohinjski strani, lepše vreme. Pa ni bilo. Deževalo je in nič ni kazalo, da misli nehati. Tako nas je dež spremljal na celi naši poti, ki smo jo pričeli v Žirovnici. Mi smo bili vseeno dobre volje. Najprej smo se napotili k spomeniku padlih borcev v Mostah. Nato smo obiskali rojstno hišo Matije Čopa ter razstavo slik in risb v osnovni šoli Zabreznica. Pred šolo stojijo doprsni kipi vseh naših velikih mož s tega območja.

 

Pot smo nadaljevali mimo čebelnjaka Antona Janše do domačij Frana S. Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. Od tu smo se podali v Vrbo, kjer smo prisluhnili slavnostnemu govorniku, predsedniku države Borutu Pahorju. Za konec pa nam je zapela še Nuša Derenda.

Ko se je bližal čas za odhod vlaka, smo se odpravili na železniško postajo Žirovnica. Vlaka iz ljubljanske smeri pa ni in ni hotelo biti. Končno je prispel s polurno zamudo. Naslednje presenečenje nas je čakalo na vlaku proti Novi Gorici, ko nam je sprevodnik povedal, da bomo najbrž šli samo do Bohinjske Bistrice, ker je v bohinjskem predoru voda. To se je tudi uresničilo. Iz Bohinjske Bistrice so nas z dvema avtobusoma in kombijem prepeljali čez Soriško planino do Podbrda, kjer nas je spet čakal vlak, ki nas je popeljal proti domu.

 

Kljub slabemu vremenu in vsem zapletom s prevozom pa nismo bili prav nič slabe volje, nasprotno, zdelo se nam je prav zabavno in lepo.

 

Večfotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Besedilo: Gizela Kenda

Foto: Mitja Kenda

Natisni E-naslov