Planinsko društvo Tolmin

  • Home
  • Objave
  • Planinci PD Tolmin na 8. pohodu ob meji brez meje

Planinci PD Tolmin na 8. pohodu ob meji brez meje

Sedem planincev Planinskega društva Tolmin se je  pod vodstvom Slavice Boljat udeležilo 8. pohoda ob meji brez meje.brajde

Pohod poteka v organizaciji Planinskega društva Brda, ki ga prireja tradicionalno vsako nedeljo pred božičem vse od decembra 2007, ko je Slovenija postala del schengenskega območja, gibanje med Slovenijo in Italijo pa ni več podvrženo mejni kontroli. Potek pohoda je vedno tako po slovenskem kot italijanskem delu Brd (italijansko ime zanje je Collio), trasa pohoda pa je vsakokrat drugačna.

Še pred zoro smo se v nedeljo, 21.12.2014, odpeljali v Gornje Cerovo, kjer smo bili v vaškem domu deležni toplega sprejema vedno gostoljubnih planinskih prijateljev iz Goriških brd. Iz Gornjega Cerovega smo krenili proti Števerjanu, nadaljevali pot v smeri Jazbin in Vipolž, nato pa se mimo Dolnjega Cerovega vrnili na izhodišče, kjer smo se zadržali na pogostitvi in prijetnem druženju.

Čeprav smo že zakorakali v zimo, naš pohod ni bil nič kaj zimski. Toplo sonce nas je ves dan razveseljevalo. Že zjutraj je pokazalo svojo moč in preganjalo meglo iz dolin in dolinic, ki jim v Brdih kar ni videti konca. Uživali smo ob pogledih na bližnja in daljna naselja s Kaninskim in Krnskim pogorjem ter Skalnico v ozadju. Prvi postanek smo imeli v Števerjanu na trgu pred cerkvijo sv. Florijana, nato je sledil spust v dolino. Na opuščenem mejnem prehodu smo videli, kako lahko v eni brajdi obiraš grozdje v dveh državah, igra mejnikov pač. Pa še je bilo presenečenj, cvetenje narcis in drevo prave mandarine z zrelimi sadeži, ki smo ju videli ob poti, ali pa okusno kakijevo žganje in nadvse slastni posušeni kakiji, s katerimi so nam postregli gostitelji, je le nekaj teh, ki so nas navdušila. V Vipolžah smo si ob lepo obnovljenem gradu vzeli čas za skupinsko spominsko fotografijo. Ob prihodu v Zgornje Cerovo smo se zadržali še na vaškem pokopališču, kjer je grob Miroslava Brezavščka, vodje tajne organizacije Črni bratje, znane po dijaškem uporniškem delovanju, ki je za posledicami mučenja preminil komaj štirinajstleten. Delovanju te organizacije je namenil istoimenski roman tudi pisatelj France Bevk. Še en razgled po razgibanem gričevju Brd in že smo bili na izhodišču poti.

Beseda je dala besedo in dogovorili smo se za ponovno snidenje že v januarju prihodnjega leta na 11. tradicionalnem pohodu Vrhovlje-Plave-Korada.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo: Mirjam Hvala

Natisni E-naslov