Planinsko društvo Tolmin

 • image1.jpg
 • image2.jpg
 • image3.jpg
 • image4.jpg
 • image5.jpg
 • image6.jpg
 • image7.jpg
 • image8.jpg
 • image9.jpg
 • image10.jpg
 • image11.jpg
 • image12.jpg
 • image13.jpg
 • image14.jpg
 • image15.jpg
 • image16.jpg
 • image18.jpg

Občni zbor PD 2016

b_200_160_16777215_00_images_stories_pd_2016_Obni_zbor_PD_2016_5.jpgŽelezna cesta, ubrano petje in recitiranje na občnem zboru

Letošnji občni zbor PD Tolmin (5. 3. 2016) je minil v znamenju jubilejev 120-letnice Soške podružnice in 70-letnice PD Tolmin. Tradicionalno številčni udeležbi je tokrat prav gotovo (nehote) ponagajal popularni glasbeni  dogodek, ki se je ob popolnoma istem času dogajal v kraju, a vsi planinci vendarle niso ušli. 

 

Tisti, ki so z udeležbo na občnem zboru izkazali zvestobo društvu, so lahko sledili skrbno pripravljenemu programu učencev Osnovne šole Franceta Bevka iz Tolmina, njenemu Mladinskemu pevskemu zboru pod vodstvom  Barbare Kovačič in igralsko izvedenemu Prešernovemu delu Od železne ceste (Gaj Černigoj in Tjaša Hajnrihar), ki ga je pripravila mentorica Mirjam Humar. Svečanost je z doživetim recitiranjem svojih pesmi  popestrila tudi gostja iz Podbrda, Marjuča Volf. Vse našteto, vključno z Nadino okrasitvijo, je ustvarilo prijeten zvočno-vizuelni ambient, ki je eden od nenapisanih pogojev za dobro, tokrat tudi jubilejno praznično razpoloženje, in uspešno delo zbora.

Uvodnemu nagovoru in pozdravu predsednice Milene Brešan je po izvolitvi delovnega predsedstva sledil niz poročil, ki ga je ob istočasni projekciji slik prebral učenec Lenart Miklavič. Zaradi dolžine in števila poročil svojih odsekov se PD Tolmin že nekaj zadnjih let trudi podati bolj zgoščen prikaz svojega dela; poročevalci so tako z razumevanjem prepustili govornico mlademu bralcu. Poročila o delu odsekov in sekcij v letu 2015 si lahko podrobno preberete v rubriki O društvu/Poročila o delu. Med tistimi, ki niso objavljena so: finančno poročilo, poročilo nadzornega odbora in častnega razsodišča. Vsa tri dodatno potrjujejo uspešno poslovno in delovno leto planinskega društva, zato jih je skupaj s programom dela, ki ga je na osnovi predlogov odsekov povzela predsednica PD, občni zbor sprejel brez zadržkov. Informacija o članarini je nakazala, da je PD Tolmin v lanskem letu uspelo ohraniti obstoječe število članov, kar je v pestri ponudbi drugih prostočasnih aktivnosti v kraju vedno večji izziv. Nadomestne volitve, posebna točka dnevnega reda, so bile potrebne zaradi menjave v vodstvu Jamarske sekcije; Zdenka Rejca nadomešča nova načelnica Jana Čarga, ki po izvolitvi postane           tudi nova članica UO. V razpravi so se razgovorili predvsem vabljeni gostje, predstavniki sosednjih PD (Ajdovščina, Benečija, Cerkno – tudi v imenu Idrije, Javornik – Črni vrh, Kobarid, Nova Gorica, Podbrdo, predstavnica skupine PD Pošte in Telekoma, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, predstavnik Občinske športne zveze). Pisne pozdrave z dobrimi željami so poslali: PD Brda, predstavnik Občine Tolmin za družbene dejavnosti, Javni sklad kulturnih dejavnosti, predsednica Turistične zveze Gornjega Posočja in predsednik MDO PD Posočja, Gregor Rupnik, ki se zbora tokrat zaradi obilice drugih obveznosti ni mogel udeležiti. Prvi nagovor je pripadal županu Občine Tolmin, Urošu Brežanu, ki se redno udeležuje naših občnih zborov in tudi sicer podpira delo PD. Predlagal je povezavo med dogodki ob 120-letnici planinstva v Posočju in aktivnostmi ob prejemu naziva Alpsko mesto 2016 Tolminu. Vsi gostje so čestitali društvu za uspešno razvijanje številnih dejavnosti in mu zaželeli nadaljnji razcvet.

Med prijetnejšimi trenutki na zboru je bila gotovo podelitev priznanj. O podelitvi naziva Fotograf 3 Fotografske zveze Slovenije Mileni Brešan, Karli Kofol in Mariu Šimacu, je v skladu z društvenimi pravili predhodno sklepal že UO PD. Zbor je sprejel tudi sklep o podelitvi naziva F 2 FZS Hugu Dragu in Karli Kofol. Obrazložitve je s svojim značilnim komentarjem podal mentor fotografske skupine, mednarodni mojster fotografije Rafael Podobnik. Planinska zveza je za vzorno skrb za poti na območju PD Tolmin nagradila Markacijski odsek s Knafelčevim priznanjem, ki ga je zbranemu moštvu podelil načelnik Komisije za planinske poti PZS, Igor Mlakar. Dolgoletna računovodkinja (16 let) in članica UO PD Tolmin (19 let), Slavica Brešan, je prejela srebrni častni znak PZS. V zahvalnem nagovoru je razgrnila tudi globljo čustveno plat svoje zvestobe društvu (o vseh priznanjih berite več v posebnih prispevkih na spletnih straneh PD Tolmin!). Rok Kurinčič iz Soškega AO je prejel priznanje PD Tolmin za uspešen alpinistični vzpon v Patagoniji (prvenstvena smer No fiesta v Cerro San Lorenzo).

PD Tolmin je na občnem zboru predstavilo tudi aktivnosti ob letošnji 120-letnici organiziranega planinstva v Posočju. Ta sovpada s 70-letnico delovanja društva po obnovitvi ob koncu druge svetovne vojne. 9. 3. je bila na programu počastitev 120-letnice v tolminski knjižnici, ki je v času, ko to poročamo že za nami (glej poseben prispevek!), 17. julija se pripravlja jubilejno obarvano tradicionalno planinsko slavje na planini Razor, 19. novembra pa zaključna proslava s kulturnim programom v tolminskem kinogledališču. 22. številka društvenega glasila Krpelj, ki bo jubilejno obarvana, promocija obletnice v javnih občilih in razstava fotografske skupine bodo v teku letošnjega leta dajale zunanjo podobo PD Tolmin kot naslednice dolgoletne tradicije nekdanje Soške podružnice.      

Brez zaključka ob zakuski, ki so jo pripravile delovne članice PD, tudi tokrat ni šlo. Markacisti so s seboj pripeljali tudi svoj »hišni ansambel«, harmonikaša, ki je pridno raztegnil svoj meh. Razlogov za podaljševanje prijetnega druženja tolminskih planincev in gostov pozno v noč je bilo vsekakor dovolj.  

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Žarko Rovšček

Galerijo slik je pripravil Brane Bratuž

Natisni E-naslov