Planinsko društvo Tolmin

 • image1.jpg
 • image2.jpg
 • image3.jpg
 • image4.jpg
 • image5.jpg
 • image6.jpg
 • image7.jpg
 • image8.jpg
 • image9.jpg
 • image10.jpg
 • image11.jpg
 • image12.jpg
 • image13.jpg
 • image14.jpg
 • image15.jpg
 • image16.jpg
 • image18.jpg

Warning: getimagesize(images/stories/pd/2016/120_letnica_PD_4.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/stubra01/domains/pdtolmin.si/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Warning: getimagesize(images/stories/pd/2016/120_letnica_PD_4.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/stubra01/domains/pdtolmin.si/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1558

Spominski večer ob 120 letnici podružnice SPD

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/pd/2016/120_letnica_PD_4.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/pd/2016/120_letnica_PD_4.jpg'

b_200_160_16777215_00_images_stories_pd_2016_120_letnica_PD_8.jpg120_letnica_PD_4.jpgZadnji zimski planinski večer v tolminski knjižnici je bil bolj svečan kot običajno. Minil je ob počastitvi 120-letnice ustanovitve Soške podružnice, katere naslednik je PD Tolmin. Svoje so prispevali tudi  učenci Glasbene šole Tolmin s  kvartetom trobil pod vodstvom Matije Mlakarja. Na začetku je zbrane nagovorila predsednica PD, Milena Brešan, ki je na kratko predstavila letošnje jubilejne prireditve in prisotne povabila, naj se jih udeležijo.

 

Sledil je zgoščen prikaz razvoja planinstva na Tolminskem z diaprojekcijo, ki se je najprej poudaril osnovne narodnobuditeljske cilje delovanja davne Soške podružnice (ustanovljene l. 1896), njene vzpone in padce. Prva svetovna vojna in obdobje po njej, z italijansko zasedbo Primorske, ni bilo najbolj prijazno za nadaljnji razcvet planinstva. Soška podružnica je začela počasi usihati in je svoj obstoj podaljševala do usodnega leta 1928, ko so oblasti z aretacijo zadnjega predsednika zaplenile arhiv in jo ukinile. Posoškim ljubiteljem gora so ostali le še posamični obiski »nekoristnega sveta«, včasih razširjeni na manjše neformalne skupine. Vzporedno je l. 1924 vzniknil ilegalni PK Krpelj, ki mu je pripadla tudi vloga začetnika speleoloških raziskav v Posočju. Minila je tudi 2. Svetovna vojna in po osvoboditvi je nastalo najprej t. i. Slovensko planinsko društvo za Okraj Tolmin s sedežem v Tolminu, kasnejše PD Tolmin. Vse do današnjih dni, ko spada med planinska društva z najbolj razvejanim delovanjem, je razvijala različne dejavnosti. Vmes so bila obdobja večje ali manjše aktivnosti odsekov, ki so kljub temu ohranjali svoja osnovna poslanstva.

Prikazani so bili glavni dosežki posameznih odsekov: gospodarskega, markacijskega, mladinskega, alpinističnega (SAO), jamarskega, vodniškega, turnokolesarskega in odseka za varovanje gorske narave. Po reorganizaciji gorske reševalne službe v Sloveniji je v sestavu PD ostala postaja GRS Tolmin, ki sicer deluje samostojno. V PD Tolmin že celo desetletje deluje tudi fotografska skupina.  Prikazana so bila tudi prizadevanja za pridobitev društvene pisarne, ki je od svojega nastanka pomembno stičišče, mesto, kjer se sprejemajo pomembnejše odločitve, shramba arhiva in podpora razcveta razvejanih dejavnosti.

Več je dejavnosti, ki ne delujejo v okviru posebnega odseka, so pa za večjo prepoznavnost društva  pomembne. Društvo izdaja različne publikacije (zborniki, zgibanke itd.), med katerimi je vsakoletna izdaja društvenega glasilo Krpelj, ki seznanja člane in širšo javnost z delom društva. K večji promociji pripeva tudi udeležba na festivalu nevladnih organizacij, bukvarni in prazniku tminske frike itd. Vsako leto se planinci množično srečujejo na planini Razor. Zimski planinski večeri imajo že svojo stalno občinstvo. Društvo skrbi tudi za stalne objave v dveh oglasnih omaricah in na spletni strani.

Ob 120-letnica planinstva v Posočju obnavljamo korenine nekdanje Soške podružnice in njenih naslednikov. PD Tolmin, ki letos beleži tudi 70-letnico obstoja, je močno zavezano obujanju spomina nanjo. Spominski planinski večer 9. marca je delno poravnal naš dolg do preteklosti, sledijo mu pa še slavje na planini Razor 17. julija in osrednja proslava v tolminski kinodvorani 19. novembra. Obeta se tudi jubilejna številka društvenega glasila Krpelj, 22. po vrsti

Spominskega večera se je nepričakovano udeležil tudi podpredsednik PZS, Miro Eržen. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da se je za obisk odločil povsem spontano in ne kot uradni predstavnik PZS, ko je prebral vabilo na spletnih straneh. S svojo prisotnostjo je lepo počastil organizatorje.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo: Žarko Rovšček
Fotografije: Peter Pavletič

Žarko je "pozabil" napisat, da že dolga leta vestno beleži zgodovino društva, tako je tudi priprava in izvedba večera potekala po njegovi zamisli.  
Za čudovit večer, ki nam je verno predstavil 120-letno planinsko dejavnost v Posočju,  in za zavest, da se s ponosom štejemo za naslednike entuziastov, ki so daljnega 1896 leta ustanovili Soško podružnico SPD, Žarku iskrena hvala.  
Milena Brešan

Natisni E-naslov